Hylla!

..jag måste bara få hylla denna MAN! Han har varit min stora idol mer än halva mitt liv. Man har gåshud genom heeela hans filmer. Vilket geni som skrivit dom och han måste ju göra den absolut bästa huvudrollen genom tiderna.

 

Här kommer han HUNKARNAS HUNK!!!!

 

OBS!!!!
(Varnar känsliga läsare för extrem dreggel-varning!!!)
2010-02-27 @ 08:23:27 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()


Noga Karlskoga, Örebro må ni tro!

Dripp dropp, dripp dropp, dripp dropp!!!

Precis så låter de ur våran kökskran just nu! Gissa vem som sitter här med ett sånt där äckligt stort flin i hela ansiktet just nu ..jo jag!

Kranen i köket har varit frusen, ja jag vet inte hur länge nu, och just nu håller isproppen på att släppa ..ÄNTLIGEN!
Gud va mycket tid detta innebär att jag kommer spara in, varje dag!


Nu är det riktigt nära, dripp droppet kommer allt snabbare och snabbare nu. Så fort vattnet kommit igång tänker jag inte stänga av kranen förns långt in på  högsommaren! Den kommer att få rinna dygnet runt numera för att inte frysa igen!

Såklart är det bara kallvattnet som får rinna. Annars skulle de ju bli väääldigt oekonomiskt. Men bara vi har kallvatten så är det toppen. Kallvattnet är kopplat till diskmaskinen så de betyder att jag kan diska med den.
Även om varmvattnet hoppar igång nu så lär det frysa här i dagarna igen eftersom de enligt klart.se ska bli kallt igen.Men Gud så härligt att slippa bära in all disk till badkaret och stå där dubbelvikt och försöka diska med en hand samtidigt som man håller i duschslangen med den andra och ibland stundtals glömma bort sej och vrider till slangen så man spolar ner hela sej själv och står där genomblöt och arg! Väldigt komplicerad arbetsställning kan jag upplysa er om som aldrig provat!

 

Nog om det!

-------------------------------------------------------------------------------


Imorgon ska jag till Karlskoga till en gammal tjejkompis jag inte umgåtts med på År och Dagar! 
Men först ska jag hem till Hanna, en annan kompis som jag varit typ såhär:

 

 

..tajt med sen mellanstadiet tills de vi gick ur gymnasiet. För att sen inte ha direkt träffats alls på många många år!

Sen ska vi vidare...


För de första vet jag ännu inte vad jag ska ha på mej. Asså undra om man överhuvudtaget kommer in på någon krog i Karlskoga Musher-klädd. Haha!
Förra kalaset jag var på var hos Robin, då kom jag i mina skoterstövlar (som för övrigt är SÅ sköna och varma)Bad om ursäkt för mitt val av skor. Men han bara skratta och sa: Bor man på landet så gör man!
Tur att någon delade min åsikt! :-DOm man nu räknar förra helgens bravader som kalas (SHAM-draget i Nornäs) så var jag väll också rätt stilig.

Ullis och jag kom tillbaka efter en tur med hundarna hon gick ut i våran stuga för att byta om. Jag var i storstugan och sa, kommer snart ska bara slänga på mej nått annat jag med. Skyndade mej av med svettiga understället och hoppa i ett par jeans och munkjacka, slängde upp håret i en toffs. Gjorde inte ens en "raggar-dusch"!! ..gick sedan ut till Ullis.(Raggardusch = man rollar sej med deo svettig och oduschad)Där står hon fräsch i nya kläder och luktar gött och sminkar sej. Vaddå måste man ha smink också sa jag?!Gjorde dock inget åt de, vaddå vi var ju ändå på hundtävling!! Vi knatade iväg på byn med drickat i högsta hugg. Men innan vi gav oss av, först på med stövlar, en bamse jacka och så tryckte ja på en stor pannlampan på huvudet också. Jädrar va fina vi borde varit.. Eller inte jag iaf. Lukta gott?? Ingen aning. Antagligen inte!


Rätt skönt på hundtävlingar.. Ingen som bryr sej om hur man ser ut och alla har de trevligt ändå :-p Alla har man ju ett gemensamt intresse och byter erfarenheter med varandra :-) Man sitter där o e svettig och go i sitt underställ med blöta ullsockar :-D Haha!

 

Men imorn ska jag ju faktiskt till stan, så jag får väll försöka ansträna mej lite iaf!!
Så man inte blir portad!

Nått sånt här kanske..


Undra vad man pratar om, om man inte ska prata draghundar...?


 

2010-02-26 @ 11:56:40 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()


Våren kommer!

Man måste ju faktiskt försöka se allting positivt. Kan man undgå alla disskusioner och prat om våren som är i fullgång nu..? Svar: Nej!

Jag är absolut en vintermänniska och kommer alltid att vara. Det finns ju inget vackrare än en stjärnklar vinternatt med snön som glittrar i månskenet och kylan som biter än i kinderna... *drömmer mej bort*Men de känns faktiskt nu att våren är pågång, trots all snö. Vårfåglarna kvittrar och den här härliga vinterstämningen börjar sakta sakta försvinna. Ni vet den här härliga stämmningen man känner i vintermörkret i tiderna kring Julen. Numera är dagarna alldeles för ljusa och även kvällarna.. Jag gillar ju när skymningen och mörkret smyger sej på redan vi 15 tiden och man kurar ihop sej i soffan med lite tända ljus och en varm glögg efter en härlig tur med hundarna.

Om man ska se något positivt med våren/sommaren så är det första jag kan komma på, att de ska bli gött att få på alufälgarna på bilen min igen :-) Han blir ju så mycket finare då :-D

Något mer jag ser fram emot är våran blivande gräsmatta!!
Undrar väldigt väldigt nyfiket på om vi kommer ha en grön tät matta inför midsommar. Man kan ju alltid hoppas, för jag börjar bli riktigt trött på våran lervälling.

Det kommer såklart bli mysigt att sitta på våran altan och se ut över sjön och alla båtar som tuffar förbi samtidigt som det doftar av nygrillat kött på grillen :-)

Hundträningen kommer se helt annorlunda ut mot nu. Under de varmaste månaderna blir det ingen körning utan de får nöja sej med sin simträning som vi kom igång riktigt bra med förra sommaren! Gud va praktiskt att ha sjön som sin närmsta granne!!

Även lite fix med hundgårdarna blir det i sommar. Allt är inte färdigmålat och Nikki ska få sej ett nytt krypin.

Men som sagt, INGENTING slår den absolut bästa årstiden, Vintern!Här bor vi

Grillning på altanen
Strax efter att solen gått nerNu ska jag strax göra mej iordning för jobb. Imorn kväll tar jag helga och på lördag blir de Kalas!! :-D

Ska bli roligt

2010-02-25 @ 12:04:27 Permalink Allmänt Kommentarer (4) Trackbacks ()


Man får inte va dum!

Alaskan Malamuten är en av de största polara raserna.
Den ska ha kraftig benstomme, starka ben med kompakta och starka tassar, djupt bröst och kraftfulla skuldror.

Malamuten har en 2-skikts päls bestående av underullspäls och en tjock och sträv yttre päls. En Alaskan Malamute är gjord för att klara extrem kyla med temperaturer ner mot 50 minus....
Nikki ligger på mitt fårskinn


..eller så är de helt enkelt bara för smarta för att frysa ihjäl och väljer sin liggplats med omsorg.

För att inte "frysa ihjäl" i de 20 plusgraderna som vi har här inomhus sprang hon direkt hit och la sej efter att ha kommit in direkt från hundgården där det just då var -20 grader..?! Borde hon inte tyckt de var skitvarmt inne med en temperatur skillnad på 40 grader?

Vem vill lägga sej på ett kallt golv när de finns varmare saker?
(vågar jag nämna att vi dessutom har golvvärme?)

2010-02-24 @ 14:14:57 Permalink Allmänt Kommentarer (4) Trackbacks ()


Tillbaka till SHAM

Ett sam-arrangemang mellan Siberian Husky klubben och Alaskan Malamute klubben
= SHAM-draget!

Thommy och Sila startade på milen kl 11:12 i nordisk stil. Som väntat gick det inge vidare. De kom in på tiden 1h 17min ungefär. En riktigt katastrof tid. Som jag misstänkte ville inte Sila springa alls med husse. Hon lunka på i ett långsamt trav alt. passgång.

Jag körde henne ensam på samma bana på snöträffen, hon va tokig och vi kom in på 62min och då fick hon dra 60kg mer!

Fördelen när thommy kör är att han åker skidor bakom så Sila enbart behöver dra släden på 30kg.
När jag som inte har fått nå vidare fart på skidorna än, kör och istället för åker skidor står på släden blir det alltså 60kg mer för Sila och ändå går hon snabbare då!!

Så typiskt att hon inte är sådär spring galen när husse kör henne. Då skulle hon ju kunna få en riktig kanontid när hon bara drar en tredjedel av vikten. Typiskt! De är bara att inse. Ska någon av våra hundar klara A-testen måste jag bli såpass bra på att skejta så jag kan ställa upp i Nordiskt istället för slädhundstil.

 

Jag vet ju så jäkla väl att de klarar de, men inte när husse kör!!

 


En bild i start och mål området på ett samojed-spann. 


..och en till fast på ett Siberian Husky spannEftersom jag märkte att hundarna inte alls va nå vidare på G så hoppade vi över Zigge och Nikkis start dag 2. Thommy var ute och provade Zigge 2 dagar innan och han verka inte ett dugg intresserad av att springa med honom.

 

Tänka sej att de är så kräsna. Jag måste alltså bli en bra skejtare med bra kondition!!Husse och Sila på väg in i mål

 


Ullis med hundar kom Lördag efter lunch för att nattgästa oss i stugan. Strax efter hon kommit gick vi ut och gjorde iordning hundar och slädar och drog ut på en liten eftermiddags tur.

Först stack hon iväg med sitt 5-spann. Efter startade jag med iluk och Kaiza.
De va en rolig tur. Hundarna gick riktigt bra och spåren var hårda, trots endel nysnö och vind.De blåste dock rätt kraftigt på sina ställen ;-)

Önskar där att jag tagit skidglasögonen på mej..


Där framme är Ulrica!


 

Vi körde 15km och kom tillbaks till stugan lagomt tills de börjat mörkna. Där hade mamma lagat tacos. Så de blir middag och vin :-)

 

Sedan gick vi ut till oss, Ullis bodde ihop med mej och Thommy ute i våran stuga. Jag, Ullis och Thommy satt där ute en stund och eldade brasa och drack vin med massa tända ljus, mysigt!!

Lite senare drog jag och Ullis ut på byn och gick bort till skolan där de var middag på kvällen, där va de inge vidare värst drag utan alla var på gång hem till sina stugor och rum för att sova.

Ullis ringde upp några valpköpare som skulle komma och hälsa på, och så lyckades vi ragga upp några Husky-förare som var törstiga!! :-D

Så vi drog hem till våran stuga, ringde såklart och förvarande Thommy, visste ju inte om han låg och sov.

Där satte vi oss på golvet vid brasan och tömde vindunk på vindunk och pratade hund hund och hund!!

Valpköparna åkte hemåt och Thommy tröttnade och gick in och la sej i storstugan hos mina föräldrar medan vi kvinnliga Mallis-förare och Husky-pöjkera fortsatte kalaset tills Mr Ökenräv infann sej och de verkligen blev dax att gå och lägga sej *host host*

Ja man behöver faktiskt inte skriva allt i en blogg.. Eller hur Ullis?!

 

Haha men roligt var det iaf!! Man har mycket att lära och de är alltid kul att prata med nya hundförare som har nya ideér och åsikter..
Även om de va mycket "problem" och tankar som skilljer sej betydligt mellan raserna.

Som tur var skulle varken Ullis eller jag tävla morgonen efter men de skulle ju de andra 2. Men vi konstaterade ju att de e ju faktiskt hundarna som ska göra jobbet, föraren behöver ju bara stå där och hålla i sej :-)Ingen bra blixt på mobilen men såhär såg de ut i början av
kvällen i vår stuga :-) Bild på Husky-Pöjkera, HAHA!

2010-02-23 @ 15:23:10 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()


Stolt matte!

Jag skulle vilja påstå att man kan få precis vilken hund som helst att älska att klippa klorna! Många skulle säkert tala emot mej, men jag tycker det vore väldigt väldigt konstigt om det bara vore slumpen som gjort att alla mina hundar mer eller mindre älskar det!

Divine, första hunden, lägger sej på rygg när jag kommer med klotången.
Zigge ligger stilla och låter mej hållas tills jag är färdig.
Kaiza ligger på rygg och jag får pyssla bäst jag vill.
Sila ligger snällt och helt stilla.

Iluk som jag kanske tränat detta mest med sitter still och lägger upp tassen i min hand. När jag klippt klart alla klor fortsätter han att lägga upp tassen (trots att den är nyklippt) och vill att jag ska fortsätta. Jag får helt enkelt inte sluta. Då är killen ändå bara runt året och borde vara i sin mest trotsiga tid..

Nikki flyttade hit i somras.
Förra ägaren sa:
Det är omöjligt att klippa klorna på henne, de går inte!

Jag väntade tills vi hunnit lära känna varandra innan jag plockade fram tången. Tog upp tassen och hon skrek i högan sky!! Det absolut högsta och värsta skrik jag någonsin hört samtidigt som hon slet undan tassen och vägrade låta mej närma den igen. Då hade jag ändå inte ens nästan hunnit klippt EN klo än!!

Väntade ett tag till innan jag försökte nästa gång då jag såg vilken skräck detta var för henne.

Det viktiga är att INTE tvinga hunden. Det får absolut inte bli ett tvång då man håller fast den, eller en HEMSK upplevelse på något sätt. Då kommer du garanterat bara få det värre inför nästa gång!!
Det måste upplevas som något positivt och roligt!

För några veckor sedan gjorde vi ett stort framsteg. Nikki låg på golvet i köket jag satt och kliade henne på magen, samtidigt som jag i smyg klippte av en klo och berömde och hon sa inte ett ljud. Lyckades i kelstunden klippa av 2 klor till och belönade med godis och hon sa inget alls. Men hon kände sej inte jätte bekväm märkte jag.

Med detta framsteg nöjde jag mej för den dagen, då jag märkte hon började skruva på sej och blev misstänksam. Så jag slutade där.
Men vilket framsteg! Från att inte fått röra tassen (då hon skrek rätt ut) till att jag klippte av 3 klor utan ett ljud!!

Idag tänkte jag träna vidare på detta. Nikki låg på golvet och jag satt brevid. Kliade på magen och berömde att jag fick plocka med hennes tassar. Klippte klo efter klo och vips var alla klor klippta och jag berömde henne med massa korv och kel.

Vilket jäkla framsteg! Jag fick klippa alla klor och hon sa inte ett ljud. Så småningom vet jag att hon kommer bli mer och mer avslappnad när de ska klippas, då jag inte tvingar henne eller gör de till någon skräckupplevelse utan bara tar de lugnt och berömmer så hon upplever stunden som positiv. :-)

Bäst är att börja redan när hunden är valp. Iluk är den som jag var mest noga med vad gällde den träningen. Iaf en gång i veckan, klippte jag (trots att de inte behövdes) men bara någon millimeter för att träna.

Först var de tjo, beröm och godis för varje klo.
Tillslut blev de tjo, beröm och godis efter varje tass.
Och nu blir det mest tjo, beröm och godis efter att han är helt klar.
Han fullkommligt älskar det och tycker det är en riktigt mysig stund ihop med matte.

Det är så fruktansvärt mycket enklare att lära en valp. Allt man tar vara på och lär hunden som valp kommer den ihåg även när den blir äldre. Trots att man kanske inte tränat de på många många månader.

Det hade varit betydligt lättare att lära Nikki gilla klippa klor om man tagit tag i de på rätt sätt när hon var liten.
Det kan vara fruktansvärt svårt att lära om en hund som är van att bete sej på ett visst sätt i en viss situation, mot om man gjort "rätt" från början.

Men trots att detta var en riktig skräck för Nikki har jag lyckas få henne att övervinna rädslan och jag vet att hon så småningom kommer älska de.

Kom ihåg och grubbla över de Gunde sa:


Ingenting är omöjligt!!
Nikki med nyklippta klor!

2010-02-23 @ 13:19:05 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()


Något att hoppas på!

Såhär ser hundarna ut när de vet att jag är påväg ut för att utfodra. Tyvärr har jag ju inte såpass vidvinkel att alla hundar och hundgårdar kom med på bilden..


5st hungriga Mallisar

 

 

Fått allt gjort idag som jag tänkt. Nu är de bara maten som ska bli färdig. Klyftpotatisen är i ugnen och älgfärsbiffarna med feta ost ska bara stekas och så lär jag ju göra någon sås också.

 

Har haft syskonen Z inne idag. Behövde se över Zigges svans som är så fruktansvärt dålig pälsad och ser lite sårig ut i huden. Ska ringa till vet och se om jag kan få en tid så någon kollar på den. Vad jag vet tuggar han inte på den, har aldrig lagt märke till det iaf, så undrar om de kan vara något annat.

Kaiza har fått ett stort sår i armhålan. Verkar som hennes sele skaver. Den är lite för stor och slapp eftersom jag bantat ner henne sen vi tog över henne. Hon har rätt dålig päls på magen så det blir inte mycket till skydd mellan sele och huden där tyvärr. Så hon får vila nu ända tills såret läkt och huden inte ser irriterad ut där längre. Måste göra fruktansvärt ont om jag skulle köra henne nu och selen ligger emot det där.Zigge och Kaiza hemma i köket


På tal om Kaiza. När jag tog över henne i somras hade hon klåda och rodnad över hela kroppen. Jag åkte till vet och hon fick en pencilinkur samt kortison tabl. Redan dagen efter besöket märktes en markant skillnad. Dag 2 var hon helt kritvit och fin i skinnet och var en helt annan hund. Glad och hungrig igen.

 

Började så småningom att trappa ner med kortisonen och slutade sen helt. Tyvärr kom rodnaden och klådan tillbaks och hon blev jätte deprimerad över detta. Slutade äta och bara låg och ylade. Blev ett besök till vet igen och fick mer kortison som hon går på nu.

 

Hon mår toppen när hon äter det, men tyvärr klassas preparatet som doping vilket gör att hon inte får tävla.

Har funderat över andra alternativ och började google lite och kom in på Omega-3.

 

Omega-3 är välgörande för päls, hud och tassar:

"De flesta hundar får bättre päls av omega-3 tillskott. Erfarenheter berättar om att pälsen blir blank och fin året om. Trampdynorna blir mjuka och fina utan sprickor. Många tror att det är normalt att hunden kliar sig. Så är det inte. Det är ett tecken på att hunden har problem. Ibland beroende på allergi av någon form. Brist på essentiella fettsyror kan resultera i torr hud, mjäll och håravfall, ökad tendens till hudsjukdomar och klåda i huden."


Omega-3 finns ju ändå i fodret men i en mindre mängd. Jag tänker absolut prova, så jag ska genast köpa hem omega-3 kapslar till henne. Kan man komma ifrån kortisonet och att hon ändå mår bra och är frisk så vore de ju toppen!

Har någon av er läsare några andra tips eller förslag mot hud & päls problem så mottages dom tacksamt :-)

2010-02-22 @ 17:08:53 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()


Fullt upp

En berättelse om helgen och SHAM kommer lite senare under dagen. Har massor med grejer att ta tag i nu.
-23 grader när vi kom hem igår.. Vattnet som vi dragit om provisoriskt frös inatt, så nu ska jag försöka få igång på de så man kan duscha, gå på toa och tvätta iaf. Resten får vara tills de blir plusgrader ute (dvs handfat kökskranar lilla toan diskmaskin mm.)

Sen verkar även vårat kylskåp pajjat märkte jag imorse. Ska ta mej en titt på de nu direkt. Skumt!
De har kommit lite snö och om inte annat drivit igen när vi varit borta så jag har en del skottning att ta tag i samt plocka ur bilen och packa upp. Tur att de finns så mycket att göra idag. Jag som älskar att pyssla ;-)

Som Thommy säger, jämt om jag nämer att det är något bra på tvn på kvällen jag ska se. Då säger han: Du tittar ju ändå inte. Du springer ju bara och städar och diskar och grejar hela tiden.

 

Men så är det faktiskt. Man kan ju lyssna på programmet iaf medan man grejar. Är det något riktigt bra lägger jag upp arbetet så jag gör de i pauserna. Jag kan inte alls sitta still i soffan om jag vet att de är något jag kan ta tag i. Vill aldrig lämna kvällens disk till dagen efter, den ska va ren såfort man ätit klart. Tvättkorgen ska helst alltid vara tom. Inga grejer som man nyss använt får stå framme utan ska in på sin plats. Jag tycker inte alls det är jobbigt att ha de så, jag bara älskar att ha ordning.

 

Varje gång vi ska upp till stugan packar jag allt, bär ut i bilen och avslutar med att dammar och dammsuger hemma innan vi ska iväg. Vill att allt ska va helt i ordning och städat tills man kommer hem. Det känns alltid lika bra att komma hem till ett fräscht hem :-D


Jag skulle lätt kunna vara hemmafru och musher på heltid, vilken dröm. Men tyvärr så drar de ju inte in nå värst med pengar ;-)2010-02-22 @ 10:17:19 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()


Dag 1 SHAM-draget

Kl 9 ska vi gå iväg till skolan på Musher-meeting :-)
Thommy startar strax efter kl 11. som fjärde startande efter Thommy startar pappa.

Thommy ska köra nordiskt med Sila 1mil.
Pappa ska köra nordiskt med, hans hund, Silver 1mil.

Tungt före då de kommit massa nysnö och snöar lite lätt fortfarande. Inte bra! Väldigt dåligt med glid har de på skidorna. Har inga större förhoppningar på dagen tyvärr.
Thommy har inte kört Sila ensam mer än de hundra meterna på sjön när han provade för att se om hon gillade skakeln, sen har han inte kört henne ensam nå mer, tyvärr. Så hon är van att köra med mej.

Morgondagen har vi inte bestämt hur det blir längre riktigt. Pappa testade att köra med Nikki igår. Det gick inte alls typ. När pappa är bakom är de som om hon inte fattar grejen längre.. Hon går liksom promenad och luktar och kissar, väldigt konstigt. Så har hon inte betett sej förut.
Thommy skulle prova Zigge igår och han ville inte heller. Lite tråkigt. Så vi får se om vi ställer in deras starter imorn.

Zigge går alltid skitbra när jag kör, men vill inte alls när Thommy ska köra honom tyvärr!!
Så typiskt att jag inte kan åka skidor snabbt!!!!!!!

Återkommer ikväll om hur det gått för Sila och Silver idag, men med detta tunga före så blir det noh tyvärr inget roligt resultat.. :-(Vi var med och drog upp spåren igår.

 

2010-02-20 @ 08:14:26 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Weekend i Nornäs

Jag vet, jag är har varit vääldigt dålig på att skriva här.
Mycket som hänt och jag har haft fullt upp och inte hunnit med. Lovar att återkomma till D-testen med mera så
småningom. Blir endel att skriva om det, så de får bli en dag när mer tid finns.Jag innan start på D-testen.Vi kom upp till Nornäs sent igår kväll. Jag jobbade till 18:15, sen var de bara hem boxa hundar och ge sej iväg.
Väglaget var inge vidare när vi skulle åka. Jag körde första 17-milen. De va kraftig vind, snöfall, glashala vägar och vi var väldigt tungt lastade. Jobbigt att möta alla dessa långtradare som rev upp snö så man inte kunde se på flera sekunder och de skakade i bilen. 

Thommy har byggt en "rulle" av bildäck att dra bakom skotern när man gör spår som vi tog med oss upp. Den vägde ton kändes de som. Skönt att den är uppe nu så går det lätt hem sen.

Thommy tog över de sista 10-milen då jag var så trött att jag bara satt och nickade. Jobbigt att sitta och koncentrera sej så länge. De gick inte mer än i 60 upp tror jag. Men huvudsaken att man kommer fram inte när.
Bild pappa tog på Kaiza förra veckan när han var hundvakt.Kan ju berätta att jag fått fastanställning på jobbet, eller tillsvidare anställning heter det väll egentligen numera. Känns väldigt bra och roligt :-)

Idag blir rätt lugnt. Ska väll ta ut hundarna och köra lite. Pappa ska prova med Nikki igen eftersom han ska prova att meritera henne på söndag. Hoppas hoppas hon tycker de känns bättre att köra med pappa denna gång. Hon tycker det känns sååå konstigt med en ny person bakom sej.

Imorgon börjar SHAM-draget här. Thommy ska prova meritera Zigge på milen. Förra veckan testade han banan med vikt och Zigge och körde på 59:32. Men de hade gått skitdåligt. Jag fattar inte varför Zigge måste bli så okoncentrerad när inte jag kör honom! Sila har han inte ens testat än, så de får väll bli lite idag.

Imorgon kommer Ullis med hundar hit på besök och blir nattgäst. Ska bli jättetrevligt att träffas igen, han ju inte prata så mkt förra veckan. Så blir de lite tacos, eventuellt lite hundkörning på eftermiddagen och lite vin på kvällen :-) Ska bli kul!

Har så mycket kul att se fram emot nu ett tag. Så himla mycket som händer, inte bara i hundvärlden :-D


  

2010-02-19 @ 08:43:55 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()


R.I.P

Vila i frid Morfar ♥


2010-02-16 @ 19:49:23 Permalink Allmänt Kommentarer (4) Trackbacks ()


Några timmar innan start.

Godmorgon käre blogg läsare!
Upp tidigt idag. Har sovit som en stock inatt, inte vaknat en enda gång.. förns alarmet ringde och de va dax att ge sej ut i 20 kalla och utfodra hundarna. Fick väcka hundarna som också verkade sova gott!

Nu har jag precis tänt kamin så vi ska få lite värme innan vi åker iväg mot starten. Thommy ligger kvar i sängen än, han hade visst knappt sovit något inatt. Tänk att jag visste att han skulle bli nervös innan.

Pga problem med uppkörning av spåret igår så blev starten framflyttad 2 timmar.
Första start går kl 11:00. Jag startar 11:06!
Enbart lite smånervös för starten, men bara vi kommer iväg från alla hundar som står där och allt folk ska de väll gå bra.

Nu återstår lite ihopplock av lite små saker som ska med. Värma lite dryck till termosarna och klä på sej en himla massa kläder. Vi ska vara i Särna kl 09:00 för bangenomgång, check av utrustning osv.

Uppdaterar så fort jag kommer till en dator efter målgången..
2010-02-12 @ 05:52:25 Permalink Allmänt Kommentarer (6) Trackbacks ()


Hmm

Var i Särna igår kväll. Träffade mycket folk och de vart mycket prat. Innan debattkvällen blev jag visad på kartan hur 10 milen går. Jag blev även informerad om att uppe på fjället finns ingen mottagning på mobilen.. bara en liten detalj till, halva banan är ju fan på fjäll!! ..nästan! Och den mittersta delen är de också, de vill säga där jag kommer befinna mej när mörkret kommer om de går som tänkt.

Prata lite om när vi skulle vara imål och vi sa, släde mindre än 4 hundar ska vara imål kl 03:00.
Då säger en kille: Men de finns väl FAN ingen som ger sej ut med släde mindre än 4 hundar????!!!!!
*Host och harkel...* Jo jag!!

Han titta med stora ögon på mej och sa: Då har du riktigt bra hundar. Hur har du lagt upp de med snacks och allt?

Lagt upp och lagt upp sa jag.. Jag tar de lite som de kommer, jag har ju ingen aning om hur hundarna går..

Han tittade ännu konstigare på mej.

Haha. Funderar starkt på att fylla släden med massa mat!! Jag kommer säkert va ute i flera dagar om alla nu säger de blir så tufft.

Som en sista uppmuntran blev jag uppmanad till att hålla mej till lederna så dom hittar mej om/när de ska ge sej ut och leta efter oss.. Haha! Fyy inte taggad alls längre!!


Kan tycka det känns lite (vet inte om ordet är rätt men) orättvist?
Förra året var de samma bana. Man startade fredag morgon och för att få ett godkänt D-test skulle man vara imål lördagen senast kl 16:00.

I år startar man fredag morgon, ska vara imål fredag kväll kl 03:00. Vilket är en tidskillnad på 13(!!!) timmar.
De vill säga de att jag kan köra på 10 timmar snabbare än någon som klarade de förra året och jag blir ändå INTE godkänd. Trots att de är helt och hållet samma test. Hel konstigt tycker jag!! Så hundar som fick ett godkänt D-test förra året kan sprungit banan betydligt långsamare än mina och mina får inte ett godkänt test.
Skumt att de kan ändra tider bara så där. Visst om de dragit av några timmar, men mer än ETT HALVT DYGN!

 

Förra året kunde man stanna på kvällen, övernatta en natt, köra sista milen dag 2. Nu måste man plöja allt i ett streck. Det hade nog faktiskt lönat sej för mej att startat med 2 hundar förra året, istället för med 3 hundar iår.

 

Inget att göra åt saken. Men ska nog ta med massa mer MAT och planera för att vara borta LÄÄÄÄNGE!!

 

2010-02-11 @ 09:55:22 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()


Släden är nyvallad och packad.

Nu har jag varit ute och vallat släden, om det blev bra eller inte har jag ingen större koll på. Tyckte nästan de gled bättre innan ;-) Och jädrar va jag skrapa och borsta!!

Nästintill all utrustning är packad. Det som återstår är solglasögonen, 1,5kg extra hundfoder som ska vara i en förseglad påse, hundsockor (har 4st kvar att sy) samt 2st termosar men dom kan jag ju inte packa ner förns samma morgon som start.

 

Tänkte fylla en termos med varm soppa (som lunch) så slipper jag krångla med att "laga mat", då kan jag dricka när jag åker, alternativt bara stanna till en liten liten stund. Hoppas de går såpass bra att de räcker med den och mitt snacks till mej under turen och jag slipper stanna och laga mat.

Men allt beror ju helt på hur hundarna går..
Släden packadDen ser rätt tom ut.. och lätt blev den. Inte kan jag ju snålat med maten. Har bara köpt påsar med torrvara för att hålla vikten nere. Carbonara (2port) Soppa (3port) de är lixom 5 portioner. Sen ska jag ha soppa i termos plus nyponsoppa i termos plus snacks och dricka.

Hundarna fodrar jag tidigt innan starten. Har med kvällsmaten i torrvara plus snacks (frysta bollar av kött, fett & vatten) åt dom. Mer än så kan inte behövas om man kommer in på natten eller som senast lördag morgonen.

Monterat på en termometer på slädenKan ju vara lite kul att hålla koll på temperaturen ute tänkte jag, så den här satte jag dit när jag ändå packade släden. Passade även på att fästa en kniv på släden (något jag saknat några ggr!)

 

 

 


Min bra och ha väskaTack syster som lånat ut den här lilla väskan, som är till för att fästa på ett cykelstyre men funkar alldeles utmärkt att fästa bak på släden där man står.

 

Den har jag fyllt med snacks till mej plus en liten reserv pannlampa.
Mitt snacks i väskan består av: Massa små chokladbitar, en påse torkad frukt samt lite salta jordnötter. ------------------------------------------------------------------------Vill passa på att tacka alla som önskat mej lycka till!!

Nu ska vi åka iväg till Särna (Malamuteveckan) en sväng på "debatt-kväll" med rasklubben.
Ska bli roligt att träffa alla och se om några bra ideér dyker upp!

Imorn kommer även min handler och mentor upp hit, Peter!
Ska bli kul då de va ett tag sedan vi sågs :-D

Pratade med pappa över telefon förut. Han undrade om jag var nervös än. Nervös tänkte jag.. De har jag inte ens tänkt tanken att bli än.. Jag tror inte jag kommer bli så nervös, jag brukar inte bli de. De ända är väll i starten man kan bli lite nervös då hundarna är väldigt väldigt taggade och peppade och man inte vill råka ut för några konstigheter. Men så fort man passerat startlinjen och kommit iväg så är de ju lugnt! :-)2010-02-10 @ 16:53:31 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Utrustningslista (obligatorisk)

Obligatorisk Utrustnings lista för 10mila:

 • Karta
 • Kompass
 • Vintersovsäck
 • Liggunderlag
 • Varma kläder
 • All mat till hundarna och förare samt ½kg mat per hund i obruten förpackning med in i mål
 • Första hjälpen för förare och hund
 • En vajer/kätting på minst 1m
 • Tält
 • 1st extra underställ och sockor
 • Kök, bränsle och tändstickor
 • Spade
 • Kniv eller liten yxa
 • Pannlampa med extra batterier
 • Matskålar
 • Vattenkokare med kärl som kan värma minst ½ liter vatten/hund (slädhundstil)
 • Solglasögon
 • Soppåse
 • Minimum 4st sockor per hund vid start
 • Skotermatta för slädhundstil
 • Broms både för pulka och slädhundstil2010-02-10 @ 08:58:37 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


2 dagar till start!

Sista körningen med spannet igår innan starten fredag morgon.
Jag vet ärligt inte alls vad de tagit åt hundarna. Ingen av dem är sej lik. Körde 3-spannet igår 1mil och de tog 1timma och 1 kvart!! En riktig katastrof tid. De va inte motiverade för fem öre och de gick såå sakta!!

På slutet började Zigge krångla och ryckte bakåt med huvudet och stannade upp till och från. Fatta inte vad han höll på med först, men sen såg jag att han fått en isboll i tassen.
Stannade och skulle ta bort, men han e så fruktansvärt killig i tassarna så han sparka bakut som en tok när jag försökte röra. Jag gav upp och sa, då får du springa sista biten med den där.

Åkte vidare och han blev ännu galnare än innan och sprang och försökte hugga sej själv i bakbenet. Stannade igen och fick bort den och sen sprang de riktigt bra sista biten hem. De höll åtminstonde ett acceptabelt travtempo hem till stugan.

 

Hundarna har gått riktigt bra ända sen i somras och så nu dagarna innan starten så är de skit kassa.

Får se de positivt, då kan de bara gå bättre på fredag.
Eller så går de värre än värst. Tänk om de bara lägger sej ner och tycker, vi har gjort vårat för den här säsongen, nu tar vi sommarlov!! Då e jag rädd att jag tappar humöret.. Man känner sej så ironisk när man står där bak och tjoar: Åh va ni är duktiga. Fast dom egentligen inte är det alls, men man måste hålla humöret uppe annars kan de bli ännu värre.

 

Husse körde sina 2 igår, Divine och Indy. Inte heller dom va sej lika. De gick fruktansvärt sakta även där. Efter en stund stanna dom och Divine lägger sej på sidan och ser ut såhär: Åh de är såååå synd om mej!! Hon hade fått världens minsta isboll i tassen så hon tyckte hon blev förlamad.. Haha! Husse tog bort sen kunde de åka vidare.

 

Malamute i ett nötskal?! De får sina ideér ibland. Men nästa kan de va hårda som stål! Skumt och lite charmigt, IBLAND!


Idag ska jag valla belagen på släden och packa ner den utrustning som tävlingen kräver (Förlåt Provet!).
Jag tycker de kan heta tävling. Visst jag tävlar inte mot de övriga startande men alla tävlar vi mot klockan!

 

 

2010-02-10 @ 08:43:27 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()


Dagens Hunk

..har inte mycket med hundkörning att göra men va gör väll de?
När man ska ut i kylan och köra kan man behöva en värmande bild i minnet..

Dolph Lundgren (i världens bästa Film!!)


--------------------------------------------------------------------------------


Kom upp till stugan igår kväll. Idag blir de lite körning ikring stugan.

Pappa ska testa att köra nordiskt med Nikki eftersom han ska testa att meritera henne på Sham.
Får se om hon vill springa med honom. Ska bli intressant idag och jag ska stå och klocka dom!!
:-)

Hej så länge!

2010-02-07 @ 09:11:14 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()


Packad Taggad Laddad

Allting står färdig packat i hallen/köket och ska bara bäras ut till bilen imorgon. Men först ska jag iväg och jobba fram till lunch. Sen drar vi!! Dalera here we come!! ..igen!

Om exakt en vecka kommer jag befinna mej mitt ute i skogen/på fjället? alldeles ensam i mörkret bara jag, hundarna och släden. Vi kommer slita så in i h*lvete för att vara tillbaka på särna camping (i mål) och har max 5,5h på oss att hinna tillbaka nu. Tempen kommer ligga som kallast på -9grader (de blir VARMT!). Inget snöfall vad de visar på klart.se men de kan ju hinnas ändras många gånger.

Jag har gått igenom utrustningslistan inför 10milen en sådär 100ggr! Måtte jag fått med mej allting hemifrån nu. Lite saker återstår att köpa imorgon när vi far uppåt.
Snacks till mej, tändstickor och snacks till hundarna. Sen ska väll allt vara med.

Har redan köpt fett som jag ska ha som snacks till hundarna, får bara inte inte inte glömma de i kylen hemma. Ska köpa kött imorgon. Sen ska jag bara göra små bollar av fett, vatten och kött och frysa in när vi är framme i stugan, så är snackset till vovvera klart iaf.

Gör en liten uppdate när vi kommit upp..

Wiiiihooo de luktar SEMESTER!!


Keep on mushing!

2010-02-05 @ 21:35:44 Permalink Allmänt Kommentarer (5) Trackbacks ()


De blir av du jädrar!

Mycket ändrade planer fram och tillbaka och en lite halvdöd blogg pga att jag haft fullt upp ett par dagar. Jobbar nästan mer än heldagar, men snart är det SEMESTER!! :-)

Hade idag fortfarande inte hört något angående 10milen som jag anmält mej till nästa fredag. Men Thommy ringde och kollade upp det hela och fick veta att det saknades 1 förare till för att den skulle bli av. Han la på och jag funderade en stund och sa: SNÄLLA THOMMY STÄLL UPP OCH ANMÄL DEJ!!!!

Han va inte svårövertalad. Ringde pappa och undrade om vi får låna en hund, Indy, av honom och det gick ju bra.
Så Thommy ringde och anmälde sej och vi är nu 5 startande som krävdes för att 10milen ska bli av.
JAAAAAAAAAAAAAA!!!

Blivit lite ändringar i hur vi ska köra nu.

Thommy ska köra 2-spann nordiskt (skidor) med Divine och Indy för att klara testet ska de vara imål innan kl 00:30 natt till lördagen.

Jag kör släde med Sila och Zigge och eventuellt Nikki. Har aldrig provat att köra Sila och Nikki i samma spann tidigare, så det lär jag givetvis prova några ggr när vi kommer upp till stugan innan så jag känner att de känns okej. Annars får det bli ett futtigt 2-spann.. Och då blir de till att verkligen jobba på för mej!
Vi ska vara imål innan kl 03:00.

Eftersom vi bara har 6 platser i släpet och 6 hundar, så får Kaiza åka hem med pappa (som åker hem innan "tävlingen") så vi får plats för Indy. Då återstår bara min lilla bebis plutt Iluk. Han är för ung för att vara med, men jag har hyrt in hundvakt till han där uppe.. Haha!

Peter kommer upp på malamuteveckan och är barnvakt åt min lilla pojk. Kan ju inte lämna honom helt ensam i stugan när vi är ute på 10milen med alla andra hundar. Han har ju aldrig blivit lämnad HELT själv utan någon av de andra hundarna.. Då skulle han bli ledsnast i hela världen om han fick sitta i hundgården utan varken oss eller en enda hund.


Helgen efter är Sham-draget. Då vi ska försöka meritera Sila, Zigge och Nikki på A-testet (1mil). Har inför det provat att köra alla 3 med skaklar.

Såhär såg de ut:Pappa har pepp-talk med nikki medans Thommy sätter på

sej skidorna.

En glad Nikki och husse på ingång efter en tur.

Zigge och husse tillbaks hemme efter en sväng.


Husse och Sila på sjön.Husse och Sila på närmre håll

Både Sila och Nikki gick som tåget. Inga konstigheter alls trotts att de va första gången med skaklar. De sprang på som aldrig förr.

 

Zigge däremot är en väldigt känslig pojk. Han har lite problem med att de inte är jag som kör honom. Han är världens mamma-gris och springer kanon när jag kör han. Men när husse är bakom blir han lite förvirrad/ledsen/okoncentrerad. Hoppas husse tar sej lite tid att träna med Zigge ensam så Zigge kommer över "de måste vara mamma som kör mej, annars vill jag inte springa".Har massor att ordna och packa nu innan lördag och då ska jag ändå jobba 10h imorn och till kl 13:15 på lördag. Vet inte när jag ska hinna. Har börjat sy hund-sockor inför "tävlingen" på fredag. Jag har aldrig kört med sockor men de krävs att man har med sej 4st per hund för att få starta.

Har sytt 1st nu av 20st!! Haha.
Symaskinen får följa med upp till nornäs på lördag så får jag sy de resterande 19 där under veckan. Hundarna lär ju ändå vila någon dag innan fredag så tid hoppas jag ha till de.

Nä, nu lär jag sova!

...undra hur långt 10mil är... De kan väll inte vara sååå långt???! Som till Karlstad och tillbaks bara, typ, de går ju rätt snabbt ...iaf med bil!

2010-02-04 @ 21:31:38 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()


RSS 2.0