Björne närmar sej

Bara 2dagar kvar tills vi åker upp till Nornäs och Björnrundan :-) Har nu äntligen fått tag i nya bromsar till min MR-cykel. De gamla var helt blankslitna och fungerade inte alls!


På lördag ser jag fram emot ett kyligt höstväder och tänker tillbringa dagen på cykeln på fina grusvägar i Dala-skogarna bakom ett gäng hundrumpor! Ska bli 3 härliga mil. Bjuder på en bild från förra årets BjörnrundaMe and dogsen


Ser framemot helgen. Nu ska jag invänta pappa som ska komma och hämta hundgårdssektioner och halm som han ska ta i sitt släp upp till stugan i helgen. Misstänker att vi kommer få de fullt.

 

2009-09-29 @ 13:12:42 Permalink Allmänt Kommentarer (4) Trackbacks ()


Sommarminne

Nu när jag äntligen kommit på hur man länkar till filmklipp i bloggen så kör jag ett till. En liten filmsnutt på Zigge som jag filmade i somras. Såhär tränar vi på sommaren :-)2009-09-26 @ 15:32:37 Permalink Allmänt Kommentarer (3) Trackbacks ()


iluk ser spöken..

Hade iluk inne på fredags mys ikväll. Han va så go och snäll och rätt som det är, mitt i vårat idol tittande börjar han morra så hela soffan skakar. Han hade fått syn på sin egen spegelbild i fönstret. Det är inte lätt att vara liten. Han trodde verkligen att de stod någon läskig en i fönstret och hade inte en tanke på att det var han själv.. Plutten då!


2009-09-25 @ 22:07:04 Permalink Allmänt Kommentarer (3) Trackbacks ()


Mycket att tänka på..

..och planera och fixa inför nästa helg. Vi ska få med oss sektioner upp till 2st hundgårdar. Vi ska ha med oss 2st trehjulingar.

Och för de första vi måste fixa iordning cyklarna först. Min MR cykel måste ha nya bromsbelägg. Plus att jag måste bygga en mattbroms till den!! Har fortfarande ingen skotermatta. Men ska man köra med 3 hundar så måste jag ha en fotbroms, annars går de väl fort ibland. Pappa sa: Ta en bilmatta eller nått så länge.
Visst de går ju skitbra. Måste göra en kontruktion med expandrar som håller den i luften när jag inte bromsar.

Sen då andra cykeln, Thommys vrålåk.. Den borde vi inte ens tala om. Den är katastrof!! En gammal sjukhus cykel som saknar allt. Den har världens mest minimala däck med punktering. Saknar bromsar helt och är rostig och "fin". Haha. Men Thommy säger att den duger. Får väll bygga en fotbroms till den så får han nöja sej med den bromsen. Tur att inte jag ska åka på den iaf. Tror inte att däcken kommer palla med 3mil.. men de e hans problem, han vill ju inte fixa iordning den så.. :-)

Måste fixa en till stång, för 4 hundar. Vi har linor och stången hemma så det får väll bli vårat söndags nöje. Vi har ju iaf en klar så de är ju bara att göra likadant så de ska väll gå ganska fort.

Idag jobbar jag, börjar vid lunch och slutar 18:15. Sen imorn är de jobb till kl 13:15. Sen är de inte långt kvar tills vi drar till nornäs.

Städar bara på jobbet mån och tisd morgon. Sen blir det världens längsta dag på jobbet på onsdag... 8 - ? Har nog tur om jag slutar före 24.. Men sen blir de lång ledig och dalarna så de ska bli sååå nice. Saknar vårat mysiga rum och den sprakande brasan. Drar upp på tordag och hem igen söndag.

Längtar, längtar och längtar..

2009-09-25 @ 09:45:40 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()


Hundförarjacka..

Letar runt efter en goo jacka att ha när man ska köra hund.. Har kikat länge på en canada goose goding. Men den e ju sååå jävla dyr 7500KR.
Och de tycker jag nog faktiskt inte att de är värt..

Kollade på tradera där säljer de dom för 1500kr (köp nu + frakt) de har alla färger och storlekar. De påstar att de absolut är 100% ÄKTA. Men sen fortsatte jag och leta och leta. Hittade en sida med EXAKT samma bilder som användarna på tradera använde och där kostar de under 500kr plus frakt.. Hm. Äkta??? Såklart de inte är, de ljuger. Det kan inte skilja 7000kr i pris på dom om båda vore äkta. Så nu vet jag allt vart tradera säljarna köper sina.. Haha. Och att de ljuger.

Men ska jag vara ärlig så struntar jag fullständigt i om den är äkta eller inte isf. Huvudsaken att den är fin och användbar! ..mest det sistnämnda.Vem kan va såå jävla dum att de måste sitta rätt lappar i och ha serienummer om de kostar 7000kr extra??? Inte jag iaf. Jag är ingen märkes- bög/nörd och kommer aldrig bli. Dom pengarna jag spar lägger jag hellre på 10 jackor till en på enbart på 1!


Ne nu ska jag se vart den där förbaskade DHL bilen tagit vägen med min hundmat..
Sen blir det jobb kl 14 sen hem och slänga i sej kvällsmat o se idol. Och sen träna de älskade dogsen..

Vinternknackar på dörren...

Tror inte det finns något vackrare uttryck.
2009-09-24 @ 10:54:06 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()


Gräsmatta

Vi har i några dagar ägnat oss åt att fixa tomten. Nu är den äntligen någorlunda iordning, så nu väntar vi på gräset och hoppas på en fin gräsmatta till midsommar :-)


Bild tagen från altanen


Ni behöver inte kika alltför mycket på de gula huset. Det ska vi göra iordning till gäststuga nästa sommar och de ska givetvis inte vara gult!! Vi har (som ni ser på bilden) börjat få upp lite räcke kring altanen, men de är inte riktigt klart än. Jag är inget stort fan av impregnerat så de ska antagligen målas rött & vitt nästa sommar.

 


Framsidan mot hundgårdarnaFramsidan mot parkeringen


Ska börja kika runt lite smått på fruktträd och buskar som jag ska plantera. Kul att de börjar bli lite ordning ute också, äntligen. Ska bli skönt när de slipper se ut som om man bor på en soptipp!

 

Ne nu ska jag gå och lista lite i köket :-)

Återkommer med bilder om de skulle dyka upp något grönt som liknar gräs :-)

2009-09-22 @ 16:29:25 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()


Ibland har man jäkligt fel!

Funderar på hur det egentligen ligger till. Är det helt enkelt Gud som har humor? Eller är det bara jag som har otur..?? Jag tror mest på det första alternativet om jag ska vara ärlig.
Den här sommaren/hösten har det mer eller mindre alltid av någon jäkla anledning öst ner när vi kört hundarna.

 

Det är som en magisk-knapp. Att när jag släpper knappen på den sista pistolhaken precis fäst i den sista hundens sele för att sedan hoppa på fyrhjulingen och köra, så bara öppnar sej himlen och det öser ner. Körde 2 turer igår. Först 3 av hundarna med fyrhjuling, sedan hem och bytte och thommy körde 2 med fyrhjulingen och jag efter med 1 hund och trehjuling.


Jag skäms för att säga det, men jag har faktiskt underskattat Divine något fruktansvärt. Av någon anledning så har jag fått för mej att hon inte är någe bra att köra med. Men jag har haft så (ursäkta mej uttrycket men..) jävla fel!! Hon är faktiskt en riktig toppen draghund!

 

Jag körde henne i 1-spann med trehjulingen igår nästan 6km och hon e fan helt klockren. Vi har riktiga mördarbackar för att köra 1 hund med trehjuling. Igår var de verkligen flygande start för henne. Hon var mer i luften än på marken och då börjar våran väg med mördarbacke nr 1.


Hon går alltid att lita på när jag tänker tillbaka. Hon är lite större byggd än de andra tikarna och visst kör man henne i flerspann kan hon maska någon enstaka gång då och då. Men det är väll självklart att det är okej att vila under någon kortare stund och bara springa med. Bara man inte gör det mer eller mindre konstant!


Hon gick på så fint och bra igår. De går inte super fort. Men vad kan jag kräva av henne? Hon är väldigt otränad efter sommaren hon drar mej och cykel som väger säkert närmre 80kg ihop och hon var verkligen framåt hela tiden. Hon är den av hundarna som har så fruktansvärt lätt att lägga på sej extra kilon. Och blir vädigt lätt flåsig och trött.


Det är väll det som är malamute eller?? Hon drar tungt och gör de såpass fort hon orkar. Det ska inte gå super fort, men hon ska ha viljan att fortsätta framåt trots att det tar emot. Är det tugnt och uppför så går man åtminstonde med spända linor för att ta sej upp. Man ger inte upp.


När jag tänker tillbaks på vinterns tävlingar då jag körde mina första 3. Divine är jävligt bra att ha. När de börjar bli tråkigt och enformigt och de andra tycker att det är så där. Då lägger rätt som det är Divine i nästa växel och peppar alla andra hundarna och de kommer helt nya krafter från ingenstanns.


Är vädligt ledsen Divine att jag haft så fel tankar om dej. Börjar starkt fundera om vilka hundar jag ska tävla med i vinter då det gäller flerspann..
Vårat mål med den kommande vintern är inte att jaga placeringar. Utan att få så många fina upplevelser och minnen som möjligt. Och att ta oss runt banorna, långa som korta, inom utsatt tid.
En hund börjar tyvärr verkar falla bort ur den bilden nu. De verkade såå lovande först, men har nu visat hela sommaren/hösten att konstant fuska och inte hjälpa till ett smack och verkar mer fokuserad på att känna sej osäker mot de andra hundarna och vill hellre bråka än att hjälpa till.. :-( en bromskloss helt enkelt. Men skrika som mest i starten de går bra!


Men är det inte konstigt egentligen. Malamuten är ingen sprint hund. Ändå går alla tävlingar ut på att vara så snabba som möjligt och jaga den bästa tiden. Borde man inte egentligen ha vikt krav och att man ska komma imål inom utsatt tid. Antingen klarar man det eller så klarar man det inte. Sen om man kom först eller inte har ingen betydelse??? Annars vill ju såklart folk få snabbare och snabbare malamuter??? Om alltid snabbast vinner??Jaja i mitt inlägg ville jag mest komma fram till detta..
Sorry Vini-pini! You still my one and only Diva!!

2009-09-21 @ 12:41:11 Permalink Allmänt Kommentarer (4) Trackbacks ()


Operation Ångsågen

Pappa med 2 jobbarkompisar hade bestämt sej för att gå brattforsleden 28km i helgen. De planerade endel under veckan och undrarde om vi hade några kartor sedan vi gick. Kartorna vi hade var inge bra, men vi hade istället tagit kort på bra kartor över leden som jag skickade till dom.


Karta över leden

Bilden blev rätt liten i bloggen men hoppas ni ser. Leden startar och slutar i Brattfors som ligger högst upp i de högra hörnet på bilden. Sen går man till:

Älgdalen
Djupadalen
Gräshöjden
Ångsågen
Stegelviken
Alstertjärnarna
Brattfors

Jag skickade ett mess till pappa och skrev att han skulle skicka lite meddelanden och berätta hur de gick för dem. Jag fick ett mess vid strax efter kl 16. Då hade de kommit iväg. Jag och Thommy hann bara gå till "Djupadalen" när vi gick. Ravinerna är mellan Brattfors och Djupadalen sen slutar de. Eftersom vi gick och vände igen innebar det för oss att vi fick gå ravinerna 2ggr. De är jobbigt!!

 

Jag visste att det fanns ett vindskydd att övernatta i, i Älgdalen. Resten av leden hade vi ju inte gått. Jag kikade vidare i mina kartor och hittade även att det skulle gå att övernatta i Alstertjärnarna. Där skulle det också finnas ett vindskydd. Så jag informerade dom om att de borde försöka hinna dit, då de inte skulle ha nått tält med sej.


Jag ringde pappa när jag slutat jobbet på kvällen och då hade de precis kommit till Gräshöjden. Det började skymma, så snart var de fram med pannlampor. 
Han sa att där fanns inget att sova i. De skulle fortsätta mot Ångsågen och hoppas på bättre tur där. Jag sa ring när ni kommer dit. Det kan vara kul att höra om ni hittar någonstanns att sova.


Väl hemma packade jag iordning lite grejer för min och Thommys kommande nattexpedition. Jag hade planerat att skrämma eller göra något annat för de 3 vandrarna under kvällen/natten. Fast pappa var såklart helt ovetande.


Jag tror jag ringde till han efter en stund igen. Då hade de precis kommit till Ångsågen. Där fanns heller inget  att sova i sa han. Men sjön skulle ligga bara en bit fram så de skulle gå ner till den, de kunde inte gå mer i mörkret och skulle stanna där oavsett.


Vi kikade på kartor och såg att det fanns bilvägar rätt nära Ångsågen så vi kunde åka bil nästan ända fram och sen smyga oss till deras läger. Planerade att ta med ett tält åt dom och ev en säck med ved.


Men pappa ringde upp efter en stund och säger. Vi hittade en gräsplätt vi tänkte sova på. Och medan vi skulle leta ved hittade vi ett vindskydd med ved en bit bort vid sjön!!!


Haha. Jag sa tänk om ni lagt er under bar himmel och sovit. Och vaknat upp på morgonen och de första ni ser är ett timrat fint vindskydd 200m bort. Inte såå kul kanske :-)


Klockan blev 21:00 och jag hade packat ihop oss klart. Planen var att ta med en hund. Pappa med jobbarkompisar hade nämnt att de skulle lyssna efter vargyl på natten så då kunde de ju vara kul om de skulle få se "en riktig varg" komma springades i lägret ;-) Haha, även om pappa känner igen hunden så kanske hans jobbarkompisar kunde bli lite rädda.. Haha.


Sila fick det bli som fick följa med. Kände mej lite väl elak då de 3 karlarna skulle bli alltför rädda om Sila kom smygandes i deras läger, så jag gjorde om min plan lite.
Tog fram hennes klövjeväska och la i öl, nötter & ölkorv. Och 2st frysta märgben. Pappa hade Silver med så han ville väll såklart också få något gott. Så ett ben till han och ett till Sila som belöning för hennes uppdrag :-D Skrev även ett brev som jag la högst upp i väskan. På utsidan av väskan klistrade jag på en lapp med texten: Öppna Mej. Annars kanske de skulle missa att de skulle titta i väskan.

 

Vi åkte iväg med GPS:en i högsta hugg för att hitta till Ångsågen och var där efter 45min bilfärd. Eftersom vi inte hade någon aning om hur långt ifrån vägen vindskyddet egentligen låg stannade vi tidigt och slog av bilen och smög iväg ner mot sjön.

 

Kan informera alla om att det är fruktansvärt svårt att gå UTAN lampor när det är kolsvart! Vi hittade en informationstavla och lyste försiktigt. På den fanns en karta och ett vindskydd utritat brevid sjön. Min första tanke: Hade pappa och dom varit smarta hade de kikat på tavlan och sett att där fanns ett vindskydd, men så smarta var de inte.

 

Bra då visste vi åt vilket håll vi skulle gå iaf. Vi gick och kom tillslut till sjön. Vi stannade och lyssnade men varken hörde eller såg något. Men vi fortsatte åt de håll kartan visade att vindskyddet skulle ligga. Efter ännu en stund fick vi syn på ljus i skogen. De lystes med pannlampor åt alla möjliga håll och vi tänkte: De har hört oss!
Även Silver skrek lite till och från.

 

Vi avvaktade en stund och insåg att de nog faktiskt inte har hört oss. Vi släppte Sila, som hade sin väska på sej och hoppades på att hon skulle gå dit. Men tror ni hon vågade de??


De var ganska högljudda av sej och tjoade. Vi gick försiktigt framåt och manade på Sila att fortsätta. Hon gick en bit till men kom springandes tillbaks och MORRADE! Gumman, första gången jag hört henne morra. Hon tyckte det var otäckt och hade svansen mellan bena.

 

Inte konstigt att hon var rädd när matte och husse beter sej sååå konstigt och smyger i skogen. Vi insåg att vi behövde ta oss närmre. Då säger Thommy: Men riktar de en lampa hit så reflekterar ju ditt hår upp hela skogen!!!!! Haha, så de var bara att dra upp min svarta luva. Strax efter fick de upp en stor fin eld i lägret och släckte pannlamporna.


Vi la oss ner på marken kröp närmre. Sila gick brevid oss.

Här misstänker jag att någon av dem hörde oss och de tände lamporna igen. Pappas pannlampa träffade mej rakt i ögonen och jag slängde mitt bländvita ansikte rakt ner i marken för att inte synas.

Där låg Thommy och jag raklånga efter marken med ansiktena rakt ner i backen. Jag hoppades såå innerligt att Silver inte varit och sketit där vi låg.

De fick istället syn på Silas konturer och vi hörde hur de disskuterade och funderade. Sila började gå lite fram och tillbaks i strålkastarljuset. Pappa säger tillslut, men är de inte likt Sila.
Nör hon hörde sitt namn kom svansen snabbt upp.
Pappa börjar locka: Sila..
Hon smög sej fram till dom och blev glad!! De vart väldigt överraskade av att de kom en vovve och Silver skrek av lycka.

Vi hörde dom läsa på hennes väska: Öppna mej!

 

Sedan fann de brevet och läste högt:

 

Hej!

Jag är The Packleader av Ångsågens vargstam.

Mitt uppdrag är att leverera nödproviant till de nödställda

männen med hund i vindskyddet.

/ Sila

The packleader of Ångsågen

 

Hörde många glada skratt och de packade upp väskan med öl, ölkorv och chilinötter. Efter en stund hoppade även vi fram. Gissa om de vart förvånade...?

 

Vi satt vid elden och pratade medan hundarna njöt av varsitt märgben innan vi gav oss av för resan hem igen... 

2009-09-19 @ 08:30:08 Permalink Allmänt Kommentarer (4) Trackbacks ()


New stuff

Tänkte uppdaterar med lite nya bilder..

Hallen har varit någorlunda klar i över en vecka nu :-) wiihoo. Tänkte att jag kanske ska lägga upp en bild på mitt verk. Haha. Jag säger mitt, för de mesta har faktiskt jag ordnat med där. Jag har spacklat allt och jag har listat allting och fixat dit sko och hatthylla.


Thommy och jag kompletterar varandra så jädra bra! Jag är den drivande och kreativa. Jag står för ideérna och konstruktionerna och Thommy är den händiga. Okej jag ska faktiskt skryta lite och säga att jag faktiskt också är rätt händig. Om jag kommer på något så brukar jag inte ge mej förns jag ordnat det. Helst av allt gör jag sånt medan Thommy jobbar för att han ska komma hem och bli imponerad över att jag redan fixat allt själv :-)


 


Hallen med tapeter, lister och nya hatt- skohyllan


Lite lustig bild, det måste blivit något konstigt med ljuset på bilden för tapeten ser ju ut att ha olika färg och de ser ut som en stor bubbla (eller som tapeten hasat ner sej). Var tvungen att springa dit och kolla nyss, haha. Men de var inga konstigheter irl :-D


Fick en ren impuls idag och jag drog till karlstad en snabbis på eftermiddagen. De va inget alls jag planerat utan bara kom på att, jo jag drar dit en sväng. Ville köpa en hallmatta och lite annat. En av de största avkopplingarna är att sätta sej i bilen, sätta på sterion i bott och bara köra helt ensam. Så himla skönt och man hinner tänka på så himla mycket grejer. Okej fast de finns ju såklart inget som slår hundkörning vad de gäller avkoppling!!

Nya hallmattan

 


Det blev en stor en med gummi under. Perfekt!


 

I helgen vart de mycket hemmamys. Badade badtunna 2 kvällar, både lördagen och söndagen. Det vart 2 riktigt fina höstkvällar.Lördagkväll, vy från altanen.Jag i tunnan


Gjorde lite fynd i Karlstad idag. Tänk va glad man blir när man hittar massa fina saker och de är så himla billiga
att man bara köper allt.


Jag funderar på om jag är väldigt kräsen eller bara normal. Jag tycker inte det är kul att köpa grejer som alla andra också kan köpa. Jag ser ofta en bild i huvudet på hur möbler och dekorationer ska se ut och så vill jag bara ha dom. Men de finns inget ställe som har möbler som ser ut som jag kommit på att jag vill de ska se ut. Jag kan leta i affärer och på nätet men inte hitta något som liknar de som jag tänkt mej.


Varför kan de inte tillverkas saker som jag vill ha...? Haha. Kanske får bli möbeldesigner eller nått. Antingen hittar jag tillslut något annat och nöjer mej med de. Eller så köper jag sånt som jag sedan gör om så de blir lite mer personliga. Att göra om saker är alltid kul, för då vet jag att ingen kommer ha samma grej som mej. De blir lite roligare då, än att komma hem till någon och tänka: Det där är köpt där, och den där finns att köpa på.... Det är alltid roligt att se lite nya annorlunda grejer och få fundera på vart de kan komma ifrån :-)


 

Vi har nog ett antal grejer här hemma som jag köpt och gjort om på ett eget sätt. Våran tv-möbel är egentligen ingen tvmöbel utan en köks-skänk tror jag. Som efter lite sångning, borrning och målning blev en toppen bra tv-bänk, precis som jag vill ha den. Vårat stora spegel-skåp vi har i köket, har vi monterat ner från Thommys farmors hus och byggt upp inne hos oss. Det var platsbyggt i deras hus och alltså ingen möbel som tillverkades i flera exemplar och slådes i butik.


Barstolarna i köket köpte jag in billigt och sågade till och målade. Idag gjorde jag ett nytt fynd och fick en ny idé när jag var i affären. Kom hem och gjorde om de som jag tänkt och det blev jättebra och jättefint.. Lägger in en bild..Min nya bambu dekoration/lampa
Vardagsrummet


Jag tog bilden när det var väldigt ljust fortfarande. Men nu när det börjat mörkna lyser det så fint i bambun inne i hörnet :-) Tänk va man kan vara kreativ ibland.Huset börjar bli mer och mer färdigt vilket känns både roligt och tråkigt på samma gång. Att alltid ha något att göra och ett projekt är ju jättekul..


Men som tur är har vi redan många flera projekt på gång :-) Till sommaren väntar bastubygge. Och vi har även
en idé om att bygga ut bryggan och göra den "fasta delen" dubbelt så stor med permanent bänkar och bord på, så man kan sitta där när man har kräftskiva eller vill grilla eller något annat trevligt.
 

 

2009-09-15 @ 20:09:42 Permalink Allmänt Kommentarer (3) Trackbacks ()


Soulmate

Inatt fick Zigge sova inne. Han behövde verkligen det. Han var fruktansvärt trött av alla löptikar som gjort honom galen så han njöt av en inne kväll igår och tänkte inte minsta lilla på Kaiza eller Nikki. Han och jag hade mys på golvet framför tvn och han fick sej en rejäl urborstning.


Fotograf: Ida Vähäsalo Plats: Öjevettern på väg hem


När filmen var slut gick jag och Zigge in och la oss i sängen och de va såå mysigt. Strax efter kommer Thommy in och stannar i dörröppningen och tittar storögdt mot sängen (som inte har någon plats ledig!) och säger: Glöm det! Vart ska jag sova??
Jag: Jo men gästrummet är väll ledigt va...? ;-)


Haha! Husse vart nog en gnutta avundsjuk och trängde tillslut in sej i sängen med en suck.

Zigge är en så fruktansvärt skön kille. Han gör alltid likadant. Han följer mej vart jag går även om det så är till sängen. Han kryper ner riktigt riktigt nära. Vi ligger och pratar och myser en stund. Zigge med huvudet på min arm, sen släcker jag lampan och lagomt tills jag börjar slumratill så kryper han längre och längre ner i sängen och försvinner ur sängen och ut ur sovrummet utan att jag ens märker något. Alltid lika försiktig och jag kan inte begripa hur han gör det så obemärkt..?Fotograf: Ida Vähäsalo Plats: På myren hemmaJag vaknade under natten och skulle gå upp och dricka, det var knäpptyst.. Alltid när man har hund inne brukar den komma fram och kika vad man gör. Men nu inte ett ljud.
Jag gick in i vardagsrummet och ser Zigge sova under bordet. Han lyfte tillslut på ena ögonlocket och följde med ut i köket och tog sej också lite vatten. Han var så slut att han inte vaknade av att jag gick upp!

På morgonen gick jag upp strax före sju. Tror ni Zigge vaknade..?? Nej jag gick in och väckte honom även då. Han låg och drog sej och tyckte jag skulle klämma lite på han och helst av allt ville han nog somna om. Han va helt slut killen, stackarn! Han som inte sovit ordentligt på flera nätter fick sej nu äntligen lite ordentlig sömn..

Det är underligt hur starka band man kan få med hundarna, men med alla på så olika sätt.
Zigge är verkligen min själsfrände. Vi bara tittar på varandra och han läser alltid mina tankar. Tänk att han vet vad jag vill redan innan jag själv hunnit tänka tanken. Han är såå underbar på alla sätt.

Han är snäll och han är mjuk. Han litar på mej till 110%
Är inte mamma med blir han osäker. Han finner sin trygghet hos mej. Och när vi är tillsammans så är vi oslagbara :-)

Han är min egna Zigge-Pigge.Fotograf:  Sofia Vähäsalo   Plats: Dala-skogarna

 

2009-09-14 @ 14:42:39 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()


Ett sånt hundliv

Här hemma är det lite livat just nu. Både Divine och Sila har nyligen löpt och det var absolut inte de minsta lilla ljud ute i hundgårdarna. Nikki och Kaiza började även löpa för någon vecka sedan. Zigge bor mellan deras 2 hundgårdar. När vi kom hem ifrån Simmatorp i söndags vart de lite livat där ute.

Zigge är SÅÅ kär i Nikki. Som faktiskt är minst lika kär i Zigge tillbaks..

 


Zigge & Nikki

Gud så de höll på i söndags. De va nästan barnförbjudet här. Men de va ju tysta iaf. Men jag var rädd att han skulle få till de genom nätet tillslut, så jag bytte plats på Zigge och Iluk.


Då vart de lite mer livat. Zigge gråter såklart för att han inte kan pussa på Nikki. Nikki gråter tillbaks för hon inte har Zigge hos sej.


Iluk hade såklart spannat in hur storebror Zigge gjorde, men de va inte med lika stor framgång. Han va alldeles kort att han inte når upp till Nikki eftersom hon hela tiden står uppe på kojtaket!
Så det resulterade i att Iluk gråter för att han inte når upp.


Men det slutar inte här.. :-)


Då har vi en fjärde hund i dramat KAIZA. Som nu står mellan de båda pöjkera, Zigge och Iluk.
Även Kaiza löper, men tror ni att det finns någon i hela världen som bryr sej om henne?????!!!!!!!!
Svar: NEJ!
Hon ställer upp sej så fint åt Zigge som typ: "Fan flytta på dej syrran du står i vägen, jag ser inte Nikki!!"


Så stackars lilla Kaiza är också ledsen. Hon har äran att stå mellan 2st hanar, men INGEN av dom villha/ser henne :-( Så Kaiza gnäller, matvägrar och tycker såå synd om sej själv ..gumman.


Det är inte lätt att vara hund!


Jag har absolut inte något som helst problem med att de ylar. Skulle aldrig falla mej in att skälla på dom för det. Vill de yla och prata med varandra får de såklart göra de. Det hörs knappt in. Och skulle tvn eller radion vara på hörs de inte alls. På natten när vi stänger sovrumsdörren hörs de inte heller.


Vi bor ju ute i skogen utan grannar så spela roll??? Nej, de spelar faktiskt ingen roll. I normala fall när det inte är löp ylar de ca 2ggr per dag. En gång på morgonen och en gång på kvällen. De varar i ca mindre än 1 min per gång och jag ser de bara som mysigt när de säger: "Tack för maten". Eller så påminner de om att: "Vi är hungriga".


Jag stänger däremot av radio/tv oftast för att kunna lyssna på den sköna sången :-)
Åh va de är skönt att bo ute i skogen!!


2009-09-09 @ 10:21:27 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()


Simmatorp 2009


Jag och lillebror ska åka masken i Filipstad på Oxhälja

Senare bar det av till Skara, SPHK västras höstträff i Simmatorp. Vi var framme fredagkväll. Väl framme promenarde vi alla hundar och packade in och upp i stugan. Sen somnade vi fort. 

Lördagmorgon blev vi väckta tidigt av hundarna, men gick väll inte upp förns vid 07:30. Veterinär besiktningen var vid klockan 8. Pappa kom strax efter det till simmatorp. Han skulle ställa ut Indy. Klockan 9 började utställningen, det kom lite duggregn strax innan. Strax efter att utställningen dragit igång försvann regnet och visade sej inte mer på hela helgen, tack för det!!

Det var samma domare till alla 4 raserna och malamuterna var sista rasen att bedömmas så det dröjde länge innan de va någon av våra hundars tur. Under tiden hann man träffa lite folk som man inte sett på ett tag och prata med.

Thommy hängde även med Inge och fixade och märkte ut banor för helgen.

Träffade pappa Zorro. Både Zigge och Iluks pappa. Vilken goding!Här har vi honom, Zorro.Pappa och Thommy med Sila sitter och kollar in utställningen.Syster med familj kom och tittade på utställningen


Först ut i ringen var pappa, med Indy. Jag som tjatat o tjatat om att de skulle med på utställning och ställa Indy, men det har inte tidigare blivit av. Så nu tog jag saken i egna händer och anmälde honom till den här utställningen. Det här blev Indys första utställning någonsin..

Indy ställdes i Bruksklass.


Pappa i ringen med Indy. (andra fr höger)Här har vi dom i närbildHär travas de


Indy fick en 1:a i kvalitet och fick som helhetsintryck av Typ Utmärkt. Han blev placerad först av hannarna i sin klass, alltså 1:a i konkurrensen. Fick ett CK och gick därmed vidare att möta de andra bästa hanarna ur resterande klasser. Han slutade även där som Bästa Hane och fick CERT. Han skulle alltså få möta bästa tik. Men först skulle mina tikar ställas.Husse och SilaPappa och Indy (första fr vänster)


Här har domaren placerat dom först och Indy ska få sitt CK ser de ut som. Tror domaren håller en rosa rosett där om jag inte ser helt fel. Han förklarar här varför han placerat Indy först.

Man blir lite hungrig av att titta på utställning en halv dag..Lillkotten Algot får mat av syster. Sila är med och kikar ifall det
spills eller blir något över!Åh så var det dax för Unghundsklassen Tikar...
Husse och Sila.
Domaren känner/klämmer o inspekterar min lilla stumpa.Sen ska man ju såklart trava fint för domaren också, det är Sila mycket bra på!!
Här kommer dom....och igen


Sila fick en 1:a i kvalitet och blev placerad 1:a i konkurrensen och blev av Mycket God Typ med kritiken:


"En ännu något lätt ungtik. Välformat huvud med bra öron. Möjligen kunde önska lite mörkare ögon. Bra överlinje bra bendelar. Ännu ej helt utvuxen i volymen. Bra ben och vinklar. Rör sig vägvinnande. Lovande päls."


Mycket fin kritik. Det ända var väll att hon inte har grovnat till riktigt och är lite tunn än. Fick därmed inget CK och gick inte vidare. Men hon har ju som sagt inte fyllt 2 år än. Men hon var en mycket lovande ungtik. Han nämnde även som en annan domare gjorde på hennes första och förut ända utställning att hon hade sånna fina välpälsade öron, bra polar-egenskap!

Sen var det dax för Kaiza. Som ställdes i Bruksklass..Domaren, Kaiza och husse.


I denna klassen ställdes även Kaizas kullsyster! Kul att få se släktingar :-)

Och så var det de där med travet igen..MYCKET MYCKET fint steg!!!!!! ...husse :-)

Kaiza fick en 1:a i kvalitet och blev placerad som 3:a i konkurrensen (kullsystern Winter blev 1:a). Kaiza var av Mycket God Typ och kritiken löd:


"Tik av bra storlek. Feminin. Bra huvud och uttryck. God hals. Lite öppna vinklar i fronten. Något grund bröstkorg. Något tunnt ländparti. Bra bendelar bra svans. Päls i fällning. Lätta rörelser."


Kaiza var med andra ord tunn. Vilken jag redan visste, fällningen verkar ha tagit hårt och hon är väldigt smal just nu. Men hon fick sin etta! ..som jag hoppats på. Hon har inte varit ställd sedan hon var junior. Behövde en 1:a eller 2:a för att bli Polarhundschampion så nu får vi sattsa på de när utställningen är klar!

När tikarna var klara så hade även Bästa Tiken blivit utsedd. Som blev Silent Ridge Amchitka. Min hund, Divines, mamma! :-) Hon fick sedan möta Indy om Bäst i Ras placeringen. Där hon vann och Indy blev BIM (Bäst I Motsattkön)

Även de andra pojkarna blev hungriga av all utställning så vi gick till våran stuga och moster bjöd på youghurt, mackor och juice. Man kan inte bara leva på godis fast det är lördag pojkar!


Ville och Niilo på altanen vid våran stuga.


Sen var det dax för rundorna. Thommy var anmäld till Svinrundan (löptävling för män med hund).
Jag var anmäld till Suggarundan (Gång samma med hund för tant med hund)

Pappa fick vara lite kameramann när vi gav oss ut på rundorna. Det var "mass-start" så både Thommy och jag startade samtidigt. Lite tråkigt då jag aldrig får se målgången av Svinrundan.
Thommy skulle springa med Nikki och jag gå med Divine.


Suggornas start :-)


Missa inte de 2 första suggornas outfit :-) Rose-Marie (nr 2) med den klassiska sterion! Lyssna på musik
under rundan måste man ju!Jag och Divine passerat starten.


Handväska måste med, till de kommande vätskekontrollerna ;-)Suggorna passerat start


Mycket mycket
bra mental träning för hundarna. Då grejen är att "tanter" ska gå med tik. Enbart någon hane var med. Normalt så gillar Divine INTE andra tikar, hon hatar dom!


I början är de lite stelt och spännt och de reser ragg och någon kan morra lite. Men efter en stund släpper allt och hundarna bara kopplar bort. Ett 20-tal tikar klarar av att gå brevid varandra utan att det händer något. Så himla häftigt att se en sånn förändring. Det är mycket mer uttröttande för hundarna att gå det här, än att träna fysiskt.


Mental träning tröttar ut betydligt mer, och efteråt var Divine helt utslagen.


Och så var de då målgången av Svinrundan också. Vet att Thommy var frukstansvärt peppad och laddad. Så här gick det..Upploppet..Med husse och Nikki i täten. Tobbe strax efter med Zigges kullbror (tror jag). Hejja husse hejja husse!!! Spännande målgång.. Vem vinner....??


Mycket härliga bilder så jag måste ju publicera flera.. :-)Husse och Nikki med bara några meter kvar till mållinjen!Och DÄR har de precis passerat mål. Wiiihooo!Tobbe med hund till vä. Husse med hund till hö.Husse som är trött och har ont! :-) Men är nog glad.. :-)Husse trött!! Nikki GLAD!!


De sprang rundan på 6min 20 sek tror jag. Tobbe som kom 2:a sprang på 6min 22sek.


Sen var de ju min klass, suggorna kvar :-) Vi gick och stannade på vätskekontroll och vi gick och vi stannade och badade hundar och vi hade vätskekontroll igen och vi gick vidare.


Det rådde lite delade meningar om hur vi skulle gå. Vi hittade snittslar som gick åt två olika håll och visste inte vilka vi skulle följa...


Här håller jag på att klättrar upp på en bro..Jag och resten av suggorna samlar kraft inför målrakan!Går i samlad trupp mot mål!


Hör och häpna! Vi satte nytt rekord. Med en tid på vad var de nu igen, 1 tim 7 min..? Ja något sånt var de iaf.Tillbaka i stugan.. lördag kväll.


Och alla vet ju vad lördag innebär CHIPS!!!

 


Husse lite lagom seg


För er som noterat och funderar över varför vi har halm till hundarna, är det för att precis som året innan var det så himla blött i backen. Och efter att hundarna bara stått ute i en kvart förvandlades gräset till ett lerhål! Vi tog förra året ut lite halm och boxarna i släpet som de kunde ligga i. Det är inge kul att lägga en hund i lera som ska ställas ut och är nyduschad. Så i år tog vi med en säck halm.


Matlagning :-)


De blev potatisgratäng och fläskfiléHär inne bodde vi, samma stuga som förra året och den är
bokad inför nästa år igen!

Vi på verandan
Riktig middag är gött efter en låång dag!


Tror att vi allihopa var riktigt trötta när kvällen kom..Zigge som knappt orkar hålla upp huvudet och nickar till ibland
Divine
Sila
Husse & matte
Här bor vi :-)


Morgonen efter var det dax för körningen. Klockan 9 var det bangenomgång och första start gick klockan 10:00. Med 2 minuter mellan starterna. Jag startade kl 10:20 och Thommy skulle starta 10:28.

Inte så bra tänkt. Jag och Thommy skulle köra med samma cykel, linor, hjälm och bara byta hundar. Det betydde att på 8min skulle jag hinna starta OCH gå i mål. Och vi skulle dra upp cykeln till starten igen och byta hundar och förare.. Hm! Knivigt! Jag som inte ens visste om jag skulle hinna runt banan på 8min!

Vi körde iaf upp bilen och släpet till starten, och hade hundarna selade och klara i boxarna..
Här ser ni bild på nya släpet!


Bilen o släpet
Med nya siluetter och hundarnas namn och födelsedatum står
på deras dörr.
Jag vid bilen strax före start.

Mer bilder än såhär blev det inte. Då allt blev en aning stressigt. Men vi stod såklart för endel underhållning.

Jag startar och kör rundan. Kommer imål efter 6min 45 sek. Vilket innebär 1min 15sek kvar till Thommys start. Den som startade innan Thommy hade redan åkt iväg. Thommy tar emot oss i målet. Leder Nikki fram till släpet. Jag går av cykeln. Han boxar Nikki, medan jag slänger av mej hjälm och slänger på den på Thommy.

Vi står ca 20m från starten.

Thommy tar ut Zigge ur boxen och börjar och ska spänna för honom.
Han i starten skriker: 30 SEKUNDER TILL START!!!

Vi stressar med och mer BRÅTTOM!!!!!!
Jag tar ut Sila, jag spänner fast henne bak och Thommy fibblar fram med necklinen. Hundarna drar ivrigt framåt och cyklen välter in bland massa sponsor skyltar!!

Han i starten skriker: 10 SEKUNDER TILL START!!
Thommy skriker: TA CYKELN!
Jag fiskar efter cykeln bland skyltarna.
Får tillslut upp den och ställer mej på.
Thommy håller hundarna som drar fram mot starten, jag står på cykeln.

Han i starten skriker: KÖR!!!

Jag hoppar av cykeln bakåt, hundarna springer rakt fram över startlinjen och Thommy lyckas hoppa på i farten. Och prick när klockan slår över på 10:28 passerar de startlinjen!

PUSTAR UT! Jag var helt slut. Hann inte ens ta ett ordentligt andetag efter min mål gång förns nu. Han i starten skriker: De där borde ni fasen fått pris för!!
Haha. Såg nog väldigt kul ut. Men vi klarade de.

Rose-Marie kommer springandes från målet och skriker: Hann han iväg i tid???!!
Jag: JA, de blev flygande start!


Jag körde i 1-spannsklassen och kom 2:a.
Thommy körde i 3-spannsklassen (fast med 2 hundar) och kom också 2:a.

En mycket rolig helg och jag ser redan fram emot nästa!!
2009-09-07 @ 14:03:25 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()


Ganska nöjd..

..med veckan än så länge!

Jag har hittills avverkat 30km:s löpning på crosstrainern. Kört trehjuling med en hund 4ggr. När man kör med bara en hund kräver de lite kraftansträngning i alla uppförsbackar på våran väg.
Har jobbat en heldag extra på jobbet och därmed fått lite armträning i alla tungalyft :-)
Jag och älskling har även infört en unnardag (med start i lördags) vilket innebär inga chips/snacks eller godis mer än på lördagar.

Jag har aldrig varit något sockermonster och fått sötsug. Så godis äter jag normalt ändå inte. Däremot salt-monster!! Jag älskar allt salt; chips, popcorn, pinnar mm.
Jag har nog lätt ätit 5 påsar i veckan. Ibland kan jag hoppa en måltid och tycker jag kan äta en påse chips istället.
Men efter införandet av unnardagen har jag nu hållt mej i 5 dagar!

Känner mej så stolt :-)
Har istället kommit på några knep:

1. Ät kvällsmaten lite senare så är man mätt längre på kvällen och sitter man mätt i soffan o ser på tv är de inte lika svårt att hålla sej från chips.


2. Sluta köpa hem, finns de ingen påse i skåpet kan man inte fuska :-)


3. Vid extremkris och allt för svår abstinens, ät knäckebröd utan smör!  


Imorgon har jag tagit semester. Imorn fm när Thommy är på jobbet ska jag packa allt och bära ut de i bilen.
Sen åker vi till Simmatorp och intar vår lilla tältstuga :-)

Lördagmorgon kl 8:00 är det veterinär besiktning sen utställning för Sila & Kaiza.
Lördag em ska Thommy springa svinrundan med hund. Jag ska gå suggarundan med hund. Söndagen blir det cykel med hund sen hemfärd.

 

 

2009-09-03 @ 11:40:07 Permalink Allmänt Kommentarer (3) Trackbacks ()


Konstig körning idag..

Har precis kommit tillbaka efter en träningsrunda med Nikki och jag är minst sagt MYCKET frustrerad!! Nu får ni tycka precis som ni vill och många tycker säkert att jag har helt fel nu men de här är min åsikt!!!

Det är sorligt att allt för många människor som INTE bör ha hund, faktiskt har hund. Ibland blir jag bara såå sur. Och många som har hund har i många fall valt helt fel ras! Man kan inte enbart gå på de exteriöra när man väljer hund!! Man måste veta vad hunden har för temperament och egenskaper också!

När jag stack ut och körde idag tänkte jag på va praktiskt det är att ingen av våra grannar har hund. Men man ska inte ropa hej..

När jag kört ca 2km och ska vända om hemåt möter jag efter en stund en dam som är ute på promenad med sin hund. Känner till dom sedan tidigare..


Hon bor efter en väg som går parallellt med våran fast med skogen emellan och går ibland runt så hon kommer ut ur skogen vid vårat hus och går vägen upp till stora vägen och fortsätter in i skogen och hem till sej igen.

När vi flyttade hit gick hon med sin hund lös och kom ut strax framför vårat hus! Vi talade om för henne att hon får faktiskt ha sin hund kopplad när hon går förbi här. Men hon förstatte gå med honom lös. Vi sa återigen till henne att ha honom kopplad. Då kom den här klassiska!! Lyssna och känn igen: "Men han är sååå snäll min hund!"

Jag avskyr den meningen. Man kan inte lita på en hund så mycket, en hund är alltid en hund. Jag gillar inte när folk ska ha lösa hundar i stan och liknande (även om de nu är så duktiga och går fot) man vet aldrig vad man kan möta för annan hund. Och även om ens hund 'alltid' lyder så kan de faktiskt vara så att i 1 fall av 100 så händer de att den inte lyder och då blir det inge roligt för någon av hundägarna.

Thommy tog väll i lite väl mycket då (vad vet jag) och säger: Men de är inte säkert att våra hundar är snälla, kommer han ner på våran tomt så kanske de dödar din hund!"
Efter de har hon haft den kopplad när hon går förbi.. Tack för de!


De har sin tomt inhägnad av staket och när man kör förbi med bil (!) rusar han rakt ner mot staketet och slänger sej emot det och gör utfall. Så jag är inte alls så säker på att den hunden är nå vidare snäll..Iaf tillbaks till där jag började.. När jag och Nikki vänt om och är påväg tillbaka hem. Får jag syn på damen med hunden och jag skriker åt Nikki att stanna.

Hon stannar men är självklart 'glad' åt att se en annan hund och skäller till lite. Men hon stannar lydigt och jag ropar åt Nikki att komma. Hon går duktigt bak till mej på cykeln och jag tar tag i hennes halsband.
Damen med hunden skriker HYSTERISKT till sin hund som de vore liv och död och försöker slänga in sej i skogen med den.
Hon har en STOR hund av någon boxervariant tror jag, en hane som är högre än några av mina hundar och hon själv är mindre än sin hund. De brukar normalt se ut som hunden är ute och går med henne, och inte tvärsom!!

Hennes hund skäller och härjar.
Ser henne inte men hör henne inne bland buskarna och hon skriker och härjar med sin hund. Jag är ÖVERTYGAD om att hon inte klarar av att hålla den. 

Jag och Nikki står stilla och Nikki ser fundersam ut om vad de egentligen håller på med, men är knäpptyst.

Jag ropar till damen: Går det bra??!
Hon skriker till min förvåning: Klara du av att hålla din hund???!!
(Frågan var snarare tvärtom. Jag står där med Nikki som är hellugn! Medans hennes hund är galen och hon ligger inne i skogen och skriker..)

Jag svarar: De är klart! Det är bara du går förbi jag håller allt i min!
Hon säger Ja okej!

Jag väntar en stund men inget händer mer än att hon fortfarande skriker åt sin hund: NEJ!! SITT!!!! NEJJJ!!!!! och de prasslar och rör sej i buskarna.

Tillslut ropar hon till mej: Går de bra???!!

Jag ropar igen: Ja vi står ju här och väntar, ska du inte gå förbi någongång? 

Hon säger: Gå du! och fortsätter skrika och ramla runt i busken.

Jag försöker förklara att jag har en cykel! Det är lixom lite svårt för mej att dra en stor trehjuling med linor och allt och hålla i Nikki samtidigt som jag ska passera hennes galna hund, som jag var rädd att hon skulle tappa.

Och jag säger igen: Bara du klarar av att hålla din hund så kan du gå förbi. Min behöver du inte bekymra dej för!

Hon fortsätter härja med sin hund (jag ser dom fortfarande inte) och tillslut säger hon: Vi försöker vända.

Jag började bli en aning trött på henne och tillslut kommer hon utfarande på vägen och skriker värre än någonsin och får tillslut med sej sin hund och går tillbaka (alltså mot vårat hus) ..dit jag är påväg!

Hon klarade seriöst INTE att hålla sin egen hund och gå förbi en annan. Trots att min hund sitter stilla och är knäpptyst! Väldigt skrämmande tanke!

Jag sätter mej på backen brevid Nikki och tänker va opraktiskt att hon skulle vända och gå tillbaks igen. Det innebär att hon hade 1,5km att gå innan hon passerat vårat hus och vi kan åka hem igen! Vi satt och gosade jag och Nikki länge. Efter en lång stund hör jag mina andra hundar hemma yla och jag tänkte att hon säkert passerade vårat hus då. Jag ställde mej på cykeln igen och körde. Men bromsade allt va de gick så vi skulle åka sakta. 

Efter mindre än halvvägs hem ser jag tanten på vägen och tänker: Har hon inte hunnit längre!!!??????!
Jag ropar åt Nikki att stanna och hon stannar och jag sätter mej återigen brevid henne på marken och väntar. Väntar LÄNGE igen. Kör efter ett tag och kommer ikapp damen IGEN, så jag och Nikki stannar igen. Tillslut springer hon in i skogen med sin hund och vi kunde köra hem. Jag fattar inte att man vågar ha en hund som man inte klarar av att hålla i själv!

Ingen av mina hundar är vidare koppeltränade. Men jag skulle utan tvekan kunna ta vem som helst och gå vart som helst och möter jag en hysterisk hund så orkar jag givetvis hålla och avleda min hund och passera!!

Det är ju skrämmande och inte vidare kul att möta henne eftersom jag vet att hon inte orkar hålla den!! Speciellt när inte Nikki sa något och han blev så galen fast hon va tyst!! 


Åh va jag blir trött på folk som har hund när de egentligen inte borde!!!!

2009-09-02 @ 12:00:33 Permalink Allmänt Kommentarer (5) Trackbacks ()


RSS 2.0