Nya loggan..
2009-07-23 @ 20:43:16 Permalink Allmänt Kommentarer (3) Trackbacks ()


Iluks premiär

..igår, fredag fick iluk sin stora drag-premiär! :-)


Nikki har fått på sej selen


Zigge redo


Storasyster Kaiza är också redo


O så lille lille iluk


Och så tillsist brudarna. Divine och Sila.


..eller nej förresten!! Mamma också :-)


and off we go :-)


Nikki och Zigge fram. Kaiza och iluk bak

Iluks första tur blev mycket lyckad. Det har regnat här i över en vecka och temperaturen låg under 15grader så vi sa att: vi kör!! Hundarna var i stort behov av att få springa av sej. Jag va lite rädd att de skulle vara för varmt. Men pga regnet så var vägen översvämmad på flera ställen så hundarna sprang i vatten och kunde även dricka ganska ofta.

Iluk var så duktig. Hade lite svårt att gå ner i trav, men på slutet gick de bättre. I början gjorde han lite ryck till och från och visste inte riktigt hur han skulle springa, men kom in i de snabbt. Halv-storasyster kaiza stöttade honom :-)
Jag vet att hon vände huvudet helt åt hans håll ett tag och de va som att hon sa till honom att han va duktig och klarade de galant :-)

Våran sväng som vi har här hemma då vi startar på tomten är på ca 5,5km så de va sträckan vi körde.

När vi kom tillbaka hem skulle även Divine och Sila få springa så vi tänkte att vi byter bara ut kaiza o iluk mot dom två. Så får Nikki o Zigge springa en vända till.

Divine har varit lite spänd och bekymrad på senaste tiden då de flyttat in 2st vuxna tikar under en så kort period.
Vi satte in sila bak i spannet och jag gick och hämtade Divine.
Thommy stod fram och höll Nikki under tiden, då jag inte litar på att hon och Divine accepterat varandra riktigt än.
Jag visste att bara vi satt fast dom och kommit iväg skulle de gå bra. Men märkte att Divine inte var jätteglad att Nikki skulle vara med.

När jag kom med Divine, la sej Sila ner som vanligt. Då hon inte vill att Divine ska bli arg för att hon krånglar med linorna. Så sila la sej snabbt och när hon såg att de va okej från Divines sida ställde hon sej åter igen.
Jag kopplar fast draglinan bak i Divines sele och JAG MITT JÄKLA KLAPPTRÄ!!!!! ..lyckades trampa till Divine på ena baktassen. Divine skriker till rätt ut och vänder sej direkt mot Sila och tror att de var hon. Divine sliter tag i henne och Sila blir givetvis arg för att hon hade ju följt alla regler och varit så ordentlig. Så det blir givetvis jordens slagsmål mitt i allt.
Nikki ville givetvis vara med, men thommy höll fast henne.

Jag försöker dra isär Divine och Sila, utan framsteg. Blev istället biten i handen. Jag går fram och tar Nikki istället och Thommy får isär Divine och Sila. Alla hundar åkte in i varsinn hundgård och jag var JÄTTEARG!
Hade jag inte lyckats trampa på henne hade vi kommit iväg och allt hade gått fint. Divine och Sila bråkar ju aldrig!!
De står vägg i vägg i hundgården och de pussas o är så glada mot varandra annars.

Direkt när de kom in i hundgårdarna gick de fram till varandra vid nätet och pussades och Divine vände tillochmed upp rumpan mot Sila och lät henne lukta. Allt vart precis som vanligt....????!!!!!

Jag tyckte att orkar de bråka, då orkar de fan springa också. Så jag tog Divine och satte henne ensam framför 3hjulingen och körde 4km. Kom hem och Thommy tog Sila med vanlig cykel och körde.

Så jäkla fel allt kan bli.

2009-07-11 @ 18:15:42 Permalink Allmänt Kommentarer (3) Trackbacks ()


Val av sovsäck

Skriver en snabbis innan jag ska dra iväg till jobbet, igen!
Har suttit och letat runt efter en bra vintersovsäck och ett vintertält nu i x antal dagar/veckor. All utrustning som man behöver kostar enhel del. Men å andra sidan när man väl köpt de så behöver man förhoppningsvis inte köpa de någon mer gång i livet om man väljer rätt grejer.

Sovsäckar, ja jag vet inte hur många hundra svenska sidor jag tittat på efter en fyrsäsongs sovsäck. Alla verkar gå till ca 18- bland de som håller någorlunda prisklass, de vill säga runt 2000-3000kr. De billigaste jag hittat som legat runt 30- till 40- minus har kostar från 7000kr till 12000kr. De är ju dyrare än va min madrass och säng här hemma i huset kostade. Och så ofta kommer jag ju inte sova i sovsäcken antar jag, så att de är kanske inte värt en månadslön!!

Men jag surfade runt bland massa forum och läste vad folk skrivit och insåg att man ska köpa från Norge!! De trodde jag då inte. Har förknippat norge med att det är dyrt. Men så va inte fallet. Det verkade finnas större valmöjlighet. Kanske för att det är större åtgång på sånna grejer i Norge jämfört med Sverige.

Nu har jag iaf hittat 2 st modeller jag riktat in mej på. Första är:

Ajungilak Tyin 5-season

En sovsäck som ska klara ner till -41 grader. Ca pris: 2600NOK = 3000SEKDet andra alternativet är:
Isbjorn sovepose Jan MayenEn sovsäck som ska klara ner till -40 grader. Ca pris 2000NOK = 2400SEK

Om den senast nämnda läste jag i ett forum att Lars Monsén tydligen skulle talat gott för. Har inte riktigt bestämt mej för vilken de kan bli av dom än. Ska se om jag hittar något mer att läsa om dem först.

Jag pratade med pappa och han sa: "Köp inte en för varm!" Men jag sa hellre köper jag en som jag får svettas i och kan dra av mej än en som jag fryser ihjäl i. Jag lär ju knappast bryta en tävling och säga: "Nej, de gick inte. Sovsäcken var FÖR varm!!"  Isf får jag väll krypa ur sovsäcken en stund då. Så det oroar jag mej inte det minsta för.

Det tål att tänkas på vilken det blir. För jag ska iaf beställa snart. Måste ha grejer i vinter. För jag är sugen på att köra 10-mila. Skulle vara kul!! :-)

Undra förresten om jag och hundarna skulle klara de.. men man lär ju inte sattsa på att köra hela loppet rakt igenom. Utan köra 6 - 6,5 mil första dagen. Stanna och slå läger och starta tidigt tidigt på morgonen och köra sista biten in i mål. Vi lär ju inte sattsa på någon topp-tid utan snarare att försöka klara det. Till att börja med :-)

Åh nu vill jag ha vinter ännu mer!!


 

2009-07-10 @ 09:02:30 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()


Fix med utrustning

Igår satte vi igång och skulle ordna med stänger inför vintern. Vi behöver 2st för 4 hundar och 1st för 6 hundar.
Den för 4 hundar går ju även att ha när man kör 3-spann och de kommer vi ju köra ett varsitt vid vissa tillfällen så då behöver vi ju 2st sånna stångar.

Eftersom hundarna är väldigt unga och så väljer vi att köra med stång till en början om vi kör mer än 2 hundar. Det blir mycket enklare när man kör in de nya stjärnorna att hålla sin plats i spannet. Visst endel tycker att de begränsar hundarna men nu till en början kommer vi köra med stång. Eftersom alla tikar inte är 100% säkra på varandra så blir det även mycket bättre så. 

Vi satte igång före kl 19 igår kväll. Vi hade lite olika teorier om hur vi skulle göra. I vintras fick pappa och Peter göra en panik variant åt mej kvällen före jag skulle tävla. Det blev iprincip att de tog min vanliga 4-spanns lina och bundtbanda och tejpa fast stamlinnan i stången. Inge vidare snyggt men de fyllde ju sin funktion.

Vi började nu och klädde in stången med stamlinan och tänkte göra infästningarna för drag och nacklinor ut ifrån den. Men de va alldeles för tajt för att fästa. Thommy ville använda bundtband och tejp. Men jag sa TVÄR nej! Jag litar inte på att bundtband håller för väder och vind. Visst i början duger de. Men om ett bundtband sen släpper ska jag stå där då och säga jaha, de va ju synd!

Vi provade olika varianter utan framsteg och blev lite oense och de slutade med att Thommy gav upp och sa greja du så gör jag något annat.
Han satt och tittade på surt och flinade och sa du kommer aldrig få ordning på de.
Jag fick tillslut äntligen en idé om hur jag kunde göra, och snyggt blev de :-)

Längst bak blit det en stor krok så de blir lätt att knäppa av och på den på släden/cykeln. Man vill inte att de ska vara massa krångel utan lätt ska de gå.
Nu när jag väl kommit på konstruktionen är det bara att göra 2 till.

Jag har beställt massor med pistolhakar i mässing till alla linor o stänger som jag hoppas kommer till veckan. Mässing är av min erfarenhet bäst. De fryser inte ihop. Vet hur man stått och värmt och krånglat med vanliga blanka för de frusit ihop. Sen fattast bara 3st bollar till stångarna att sätta på längst fram. (För att stången inte ska kunna skära in i huvud/öron eller vad vet jag).

Efteråt tyckte även Thommy att de blev bra, men kille som han är var han ju tvungen att säga: "Men det har gått mycket fortare på mitt sätt..."
Visst de hade de gjort, men min konstruktion håller i längden! Jag föredrar nog kvalitet före kvantitet, iaf i det här sammanhanget... Nu när jag väl vet hur jag gjorde den första så går de betydligt fortare att göra de andra 2 sen. Tänk att de ska kännas så jobbigt för en kille att en tjej kan göra något bättre.


Nu ska jag slänga i mej lunch och dra till jobbet. Längtar såå tills v.30 för då blir det inte lika mycket på jobbet. Jag jobbar 6 dagar av 7 nu när de e semestertider och de e lite jobbigt. Man hinner inte mycket här hemma. När jag är hemma vid 18:30 blir det bara att äta, mata hundar och sova. Sen upp till jobbet igen. Börjar kännas lite nu..

Men om 1 ½ vecka går jag ner i tid så då blir det mer tid över för allt annat.2009-07-09 @ 12:58:16 Permalink Allmänt Kommentarer (5) Trackbacks ()


Bestämd ledare är ett måste..

..när man är en malamuteägare.
Det är viktigt att ha regler och att hunden vet vem som bestämmer!
Hunden mår mycket bättre av att ha regler. Mina hundar har massor med regler, de får blandannat inte ligga i sängen!
Mamma och Divan.
Bed location: Sannagatan i Kristinehamn.
Husse och Divan. 
Bed location: Sannagatan i Kristinehamn.
Zigge och mamma har pepp-talk kvällen innan tävling.
Bed location: Stugan på Linavägen i Nornäs
Bonny och matte.
Bed location: Villavagnen, Släbråten Södra Lervik.
Bonny och Sila.
Bed location: Villavagnen, Släbråten Södra Lervik.
(Den här bilden har jag nog förträngt helt. Dia valpar i sängen.. är INTE okej) !Svårt att kunna skriva om hundträning och hundar när det inte händer så mycket på den fronten just nu. Blir därför lite glest med inlägg. Och de jag väll skriver får jag krydda med lite gammla bilder. Skulle jag skriva oftare skulle de stå ungefär såhär, idag har vi simmat med alla hundarna och det gick lika bra som alltid!

Så oerhört Tråkigt att man inte kan köra nå cykel överhuvudtaget nu. Tillochmed på natten är det för varmt.
Hundarna trivs bättre och bättre med att simma. Visst, står de på land skulle de aldrig gå i och doppa sej ens. Men när vi ska ge oss ut med båten för att de sen ska få simma hem då hoppar både Divine och Zigge i båten självmant.

När vi sen rott ut tillräckligt långt och de är dax för hundarna att simma hem hoppar numera både Divine och Zigge även ur båten helt själva och simmar hem bara man ställer på dem lite och peppar dom. Ganska stort framsteg tycker jag!

Mycket jobb nu under sommaren blir det för mej, eftersom jag inte tar någon semester alls. Eftersom jag ändå jobbar hela sommaren valde Thommy att inte heller ta någon semester. Så vi sparar allt till vintern istället. Ska bli roligt att åka upp och tävla och träna i SNÖ till vintern istället för att ligga hemma och slappa på sommaren.

Det har varit världens åskväder här till och från i några dagar. Och FYY så mysigt!! Jag älskar åska. Det finns inge mysigare än att gå ut och sätta sej på altanen och titta på alla blixtrar och dunder, såånn känsla! Tyvärr har jag haft oturen att jobbat när de åskat som mest och inte kunnat gå ut och njuta och titta :-(

Enligt många skulle de varit de värsta åskvädret de varit med om på evigheter och de dundrade lixom oavbrutet. Mitt i åskvädret när jag var på jobbet kom jag och tänka på hundarna. Undra hur de reagerar. De har tidigare aldrig brytt sej om smällar på nyår eller så. Men de har ju aldrig varit med om något sånt här extremt! Dessutom visste jag inte alls hur varken iluk, kaiza eller nikki reagerar överhuvudtaget åt smällar eftersom jag inte haft dom såå länge. Thommy hade ringt svärfar som var i sin stuga som ligger nära vårat hus men han sa att han inte hörde ett knyst från hundarna. Alla hade legat och sovit. SKÖNT! Klarade de det där utan att vara oroliga, då klarar de allt!!

Min syster ringde även rätt som de var och hon var hemma hos oss och skulle hälsa på. Hon visste inte att jag jobbade. Hon gick in för att lämna några filmer till mej och hon sa att det skakade i hela huset och golvet, HELA tiden. Kan nämna att vårat hus står på berg.. :-) Hon såg inte ens alla hundar.. Haha, så stilla låg de i något hörn och sov. 


Gammal bild från våran vandring till Kummelhöjden. På isen påväg hemåt
med hundarna: Divine och Kaiza.
En malamute-knut. För att göra en sånnhär krävs 2 härjiga malamuter.
Denna knut består av hundarna: Divine och Indy.
Ingen fest utan en malamute :-)  
2009-07-04 @ 15:20:11 Permalink Allmänt Kommentarer (4) Trackbacks ()


RSS 2.0