Expedition: "FEL höjd" Del 2

Efter mycket om och men, och efter en viss övertalning från Thommys sida valde vi att inte flytta in i kojan utan fortsatte istället våran tur.
Thommy visade ännu en gång på GPS:en att om vi bara går några hundra meter till kommer vi till en ny väg, sen är det bara att bestiga kullen kvar. "Bara och bara" men vi fortsatte ändå.


Husse är långt fram med de andra hundarna, iluk var mycket noga att
hela tiden ha koll på så att matte hann med..


När man är ute på tur, vare sej man klövjar, åker skidor eller släde så får man så himla mycket tid till att fundera på så mycket saker. Just nu gick mina tankar åt hur jag skulle hitta något att koka vatten i.. Kanske kunde jag råka hitta någon gammal kastrull eller ett kärl av något slag som tål eld.. Kunde dessvärre inte varken hitta eller komma på en lösning.
Utan istället hittade jag..


..ett älgtorn ;-p

Nu hade vi kommit fram till kullen, som hette Kummelhöjden, så nu var det bara att börja begesej upp mot toppen. Vi gick och gick. När man går uppåt är det väldigt praktiskt att ha en hund som draghjälp.

Vi närmade oss tillslut toppen, bara en sista brandt uppförsbacka kvar. Jag försökte ta kort på den, men på bilden ser den inte alls så brandt ut. Jag vet att när jag bara fällde ut armarna tog de i backen, så fast jag stod helt upprätt var de som jag kröp.


Iluk är lycklig och är redan längst uppe i backen, bara jag och Divine kvar
som ska upp.

Divine som hade full-lastad väska på ryggen var de tungt för, jag fick hjälpa till och skjuta på henne uppför. Väl uppe får man väll säga att man blev en aning besviken. Vi kunde ju inte alls se vårat hus. Det var fullt med träd ivägen. Och Thommy (som hade varit här uppe för 15år sedan) konstaterade att träden hade växt endel sen sist..

Det vi kunde se var åt helt motsatt håll än åt vårat hus:


Endel av sjösystemet som går förbi vårat hus. De lilla vita området som är
längst ner på bilden är kanalen som går ut till "våran" sjö. Som ni ser så
är det en bit ner.. Följer man kanalen åt vänster kommer man så småningom
ut i Öjevettern som är den sjö som vi bor vid.

Vi satte fast hundarna på toppen och plockade fram den frysta fisken som de skulle få. Kan säga att den var efterlängtad. Vi käkade lite mackor, men jag kunde fortfarande inte släppa de där med att ja inte skulle få någon varm soppa.

MEN tillslut släppte de och en idé kom!!!!
Vi hade ju pet-flaskor med oss med vatten i. Vi kokar ju såklart vatten i en sånn. Thommy var mycket skeptisk till att de skulle fungera. Och sa hela tiden medans han höll flaskan över lågan: "Det går inte!"

Men jag var överlycklig, för jag VET att de går!!!!
Nu kände jag mej lite lyckligare och som Lars Monsen igen! :-) Gud så påhittig jag va.. *stolt*
Hade lite svaga minnen från ett experiment vi gjorde i skolan! :-D De ska tom fungera i en ballong tror jag. Tänk att man skulle få lite användning av sina Kemi kunskaper trotsallt  :-)


Thommy ska värma vatten över öppen låga i en PET-flaska.

Eftersom vattnets kokpunkt är en lägre temperatur än vad smälltpunkten är för PET-flaskan så funkar det ju. Plasten smällter ju inte i botten av flaskan eftersom vattnet ligger där och håller den nedkyld. Det är först efter vattnet börjar koka och är uppe i över 100grader som plasten kan börja smälta, så genialiskt!!

Så med andra ord fick jag min varma soppa och vart jätteglad!!


Såhär såg flaskan ut efter vattnet blivit klart.

När vi suttit på toppen enstund blev man ju såklart kall och blöta fötter är inte skönt då!! Ännu en idé kom som räddade hemfärden. Plastpåsar hade vi ju med oss. Tog av skorna och strumporna och satte på en påse på varje fot. Satte sen på strumporna utanpå, de värmde ju lite då och jag slapp känna att de va blöta och sen på med skorna. Toppen! Nu kunde de ju inte bli bättre :-D

Vi pratade om att ta en annan väg hem. På bilden som ja la in på utsikten lite längre upp så ser man ju att de inte är så jättelångt till kanalen. Vi behövde bara ta oss ner från kullen och så skulle vi komma ut på den och gå sjön hem. En mycket bra idé eftersom de är alldeles slätt på sjön och nästan ingen snö alls.


Här är vi uppe på toppen

Vi packade ihop och började gå nedför. De var fruktansvärt svårt att gå nedför med en hund som har båttom ikapp husse så jag satt mej på rumpan och Divine drog med ned för nästan hela höjden :-) Väl nere vid kanalen upptäckte vi att den var öppen så vi fick gå efter kanten tills vi kom dit det var tillräckligt med tjock is för att säkert kunna gå på den.


Såg 2 fina svanar :-)



Husse går först med iluk på axeln.

Totalt hemifrån och upp på toppen var de ca 4km. Vi stannade mycket och ofta eftersom vi hade iluk med. Han va super duktig. Han tyckte det var sk*tkul hela tiden och han visade inte att de var det minsta jobbigt. Han ville bara gå vidare när vi stannade. Men när vi tagit oss ner för höjden turades vi om att bära honom. Han skuttade med hela tiden och hade gärna gått hemåt också, men jag vill ju inte slita ut stackarn. Han såg dessutom ganska trött ut på ögonen även om han inte ville visa det. Han sa heller inte emot när vi bar honom utan satt där stolt och tittade på de andra hundarna, så så fick det bli.


Här går vi efter kanten av sjön påväg hem.


Allra längst till höger på bilden är vårat hus (fast de syns inte)

När jag helt plötsligt får se vårat hus på högersidan sjön, skriker jag: VÅRAT HUS!!!!!!!!!! Jag trodde vi skulle gå så långt bort som man kan se på bilden för att komma hem. Men så var det bara så nära!


Här har vi det. Och grannarnas röda hus som ligger ganska långt bort
ser ut att ligga jättenära!


På ingång

Väl hemma var hundarna väldigt nöjda av att få komma in i sina hundgårdar igen. Allihopa (utan iluk för han är för liten) hoppade upp på taken till sina hundkojor och låg där i solen hela eftermiddagen.

Vi gick in och tittade ut genom vardagsrumsfönster mot Kummelhöjden..

Thommy säger: "Vi var aldrig där!!"
Jag: "Va?!"
Thommy: "På toppen kan du se all snö eller hur, och det är liksom bara några träd?"
Jag: "Mm"
Thommy: "Du ser till och med hela stammarna och allra längst ner på de träden som står där och de har bara grenar i toppen.."
Jag: "Ja.."
Thommy: "Där vi var såg vi inget för det var träd, överallt" ... "Vi var på fel höjd! Vi var aldrig på Kummelhöjden! ..vi gick till någon höjd längre bort!" 
Jag: "Åh herregud, då betyder vi att vi måste göra om de här någon dag??!"
Thommy: "Mm!"


Senare pratade Thommy i telefon med sin pappa. Han berättade att det även skulle finnas en bilväg ända upp till toppen.. Vilken tur att Thommy är så bra på att läsa kartor på sin GPS!


2009-03-17 @ 10:24:41 Allmänt Permalink


Kommentarer
Postat av: ulrica ö

haha :-D så de kan gå! spännande läsning! :-D Nästa gång blir de väl trehjulingen eller cykel upp då, om de går väg upp? :-) själv hoppas ja ta mej ut me skidor i morrn, då jag äntligen har EN dag ledigt.. ! :-)

2009-03-17 @ 14:29:49
URL: http://hundkorning.polarhund.se
Postat av: Nitania

Hejsan! Nu har jag startat en ny tävling. Nu har du chansen att vinna en röd digitalkamera från Samsung S630 Fantastiskt va? Även hela 14 tröstpriser utlovas! Delta nu: http://nitania.blogg.se/2009/march/utkast-ny-tavling.html

2009-03-17 @ 14:39:57
URL: http://nitania.blogg.se/
Postat av: Linda S

Å, så härligt att det blev en så trevlig avslutning på er tur, med varm soppa och torra fötter! Retligt dock att ni inte hamnat där ni trodde. fniss

2009-03-17 @ 15:29:18
URL: http://vovve.info/polarcollieo/polarcollie
Postat av: Linda S

Ett tips förresten. Zolo kunde inte hoppa upp på kojan när han var liten så han fick en ramp till kojtaket. Det uppskattades mycket och nu använder Dimma den flitigt. Hon och Zolo gillar att ligga tillsammans på kojans tak. Gulligt!

2009-03-17 @ 15:41:51
URL: http://vovve.info/polarcollieo/polarcollie
Postat av: sofia

hahaha va roligt!! Ni e så roliga!

Man ser ju nästan hem till oss på bilden!! ;)

2009-03-17 @ 23:00:55
URL: http://svasa.blogg.se/
Postat av: Britt med Akke & Sinik

Jättekul skrivet! Och jag lärde mig något nytt, att man kan koka vatten i pet-flaska...bra att veta. Nu ska jag ta med voffera på en skogspromenad, vi har vårväder här idag. Det är faktiskt rätt skönt :-).

2009-03-18 @ 16:21:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0