Vår helg
Faverolle har många goda egenskaper, som att både vara en bra värpras och en bra köttras, och fransmännen är väldigt stolta över rasen. Speciellt känd är faverolle för sitt kött, som är vitt och av hög kvalitet, och det finns en fransk maträtt som tillagas speciellt av dessa höns, kallad petit poussin.
Rasen förekommer i flera färgvarianter. Ett kännetecken för rasen är dess fylliga skägg som gör att hönsen till utseendet ger ett något ugglelikt intryck. Tuppar av stor ras väger 3,5-4 kilogram och hönorna väger 2,8-3,5 kilogram.Hönorna värper bra även under vintern, dock ruvar de sällan. Kycklingar av faverolle är tåliga och rasen är snabbvuxen. På den laxfärgade varianten är det tidigt möjligt att könsbestämma kycklingarna, även om det kräver lite erfarenhet, då tuppkycklingarna redan som dagsgamla är lite mörkare än hönkycklingarna.
Rasen har ett lugnt temperament och hönsen är lätta att få tama. Den flyger sällan vilket gör den enkel att hålla inom hägn.
Tror det kommer bli kanon.
Jag har börjat läsa massa om höns nu, då vi inte har någon tidigare erfarenhet av dem.
Jag har tänkt vi ska köpa ekologisktfoder till dem, eftersom vi ska ha dem som mathöns. Sedan har jag läst att det är bättre att använda lättströ än spån.
Då spån tar fruktansvärt långtid innan de försvinner, medan lättströ lättare bryts ner i blivande gödselhögen.
Att de sällan ruvar borde vara bra, då blir de antagligen inte så tjuriga när man kommer och hämtar äggen.
Istället kan vi ju köpa en äggkläcklingsmaskin när vi ska ta fram kycklingar.
Eftersom ca 50% blir tuppar, så är det ju de som först kommer att gå till slakt när de blitt runt 6 månader och börjar bli för jobbiga.
Sedan kan vi ju även åka på sånna här "bonde-marknader" och sälja fåglar :-)
Det kommer bli kul iallafall.
Jag passade på att städa vidare på gården i helgen medan Thommy snickrade.
Jag planterade även endel frosttåliga blommor här och där.
Idag är jag i fullgång och kokar bebismat.
Det blev 2 rätter som ska in i frysen.
Torsk i vitsås med massa persilja och dill, mos gjort på palsternacka och potatis och även ärtor till det.
Det andra blev mos av sötpotatis, blomkål, broccoli och så har jag kött som står och puttrar i sin sås på spisen..
Vilken häftig hönsras ni hittat! De ser ju för maffiga ut. Låter jätteroligt med hönor.
vilken kass uppdatering:( synd!